Olívaolaj: a mediterrán kultúra ajándéka

Már az ókorban mély tisztelet övezte az olajfákat, kultikusnak számított az ókori görög poliszokban is. A következőkben beavatunk az olívaolaj történetébe, a görög kultúrában betöltött szerepébe! (x)

Az olíva története egyidős a Földközi-tenger partjainál kialakult mediterrán civilizációéval, közel ötezer éve termeszti az ember. Az olívaolajat már akkor ismerték, mielőtt az írott nyelvet feltalálták. Az olajfák tudatos nemesítés után terjedtek el a Mediterráneumban.

Az olívaolaj készítése és a kereskedelem megszervezése nagyban hozzájárult a mediterrán kultúra fejlődéséhez. Már az ókorban mély tisztelet övezte az olajfákat, kultikusnak számított az ókori görög poliszokban is. Ezt bizonyítja, hogy a tradicionális üzemek a mai napig az ókori görög poliszok préselési módszereit használják. Kultusza Zeusz lányához, Pallasz Athénéhez és Poszeidonhoz, a tengerek istenéhez kötődött, és a homéroszi eposzokban, az Iliászban és az Odüsszeiában is kiemelt szerepet kapott.

Az olívaolaj a szervezet számára létfontosságú telítetlen zsírsavakban (omega-3) gazdag. Emellett A-, D- és E-vitamint, béta-karotint is tartalmaz, melyek közül az E-vitamin antioxidáns hatású. Könnyen emészthető, erősíti az izomsejteket, kiváló segítség reuma esetén, jó hatással van szívünkre, látásunkra és a bőrünkre is.

További olívaolajos receptek itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!