Olívaolaj: a mediterrán kultúra ajándéka

Már az ókorban mély tisztelet övezte az olajfákat, kultikusnak számított az ókori görög poliszokban is. A következőkben beavatunk az olívaolaj történetébe, a görög kultúrában betöltött szerepébe! (x)

Az olíva története egyidős a Földközi-tenger partjainál kialakult mediterrán civilizációéval, közel ötezer éve termeszti az ember. Az olívaolajat már akkor ismerték, mielőtt az írott nyelvet feltalálták. Az olajfák tudatos nemesítés után terjedtek el a Mediterráneumban.

Az olívaolaj készítése és a kereskedelem megszervezése nagyban hozzájárult a mediterrán kultúra fejlődéséhez. Már az ókorban mély tisztelet övezte az olajfákat, kultikusnak számított az ókori görög poliszokban is. Ezt bizonyítja, hogy a tradicionális üzemek a mai napig az ókori görög poliszok préselési módszereit használják. Kultusza Zeusz lányához, Pallasz Athénéhez és Poszeidonhoz, a tengerek istenéhez kötődött, és a homéroszi eposzokban, az Iliászban és az Odüsszeiában is kiemelt szerepet kapott.

Az olívaolaj a szervezet számára létfontosságú telítetlen zsírsavakban (omega-3) gazdag. Emellett A-, D- és E-vitamint, béta-karotint is tartalmaz, melyek közül az E-vitamin antioxidáns hatású. Könnyen emészthető, erősíti az izomsejteket, kiváló segítség reuma esetén, jó hatással van szívünkre, látásunkra és a bőrünkre is.

További olívaolajos receptek itt >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk