Olívaolaj: a mediterrán kultúra ajándéka

Már az ókorban mély tisztelet övezte az olajfákat, kultikusnak számított az ókori görög poliszokban is. A következőkben beavatunk az olívaolaj történetébe, a görög kultúrában betöltött szerepébe! (x)

Az olíva története egyidős a Földközi-tenger partjainál kialakult mediterrán civilizációéval, közel ötezer éve termeszti az ember. Az olívaolajat már akkor ismerték, mielőtt az írott nyelvet feltalálták. Az olajfák tudatos nemesítés után terjedtek el a Mediterráneumban.

Az olívaolaj készítése és a kereskedelem megszervezése nagyban hozzájárult a mediterrán kultúra fejlődéséhez. Már az ókorban mély tisztelet övezte az olajfákat, kultikusnak számított az ókori görög poliszokban is. Ezt bizonyítja, hogy a tradicionális üzemek a mai napig az ókori görög poliszok préselési módszereit használják. Kultusza Zeusz lányához, Pallasz Athénéhez és Poszeidonhoz, a tengerek istenéhez kötődött, és a homéroszi eposzokban, az Iliászban és az Odüsszeiában is kiemelt szerepet kapott.

Az olívaolaj a szervezet számára létfontosságú telítetlen zsírsavakban (omega-3) gazdag. Emellett A-, D- és E-vitamint, béta-karotint is tartalmaz, melyek közül az E-vitamin antioxidáns hatású. Könnyen emészthető, erősíti az izomsejteket, kiváló segítség reuma esetén, jó hatással van szívünkre, látásunkra és a bőrünkre is.

További olívaolajos receptek itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?