Kiderült, melyik étrend segíthet a jobb alvásban

Ha mindent kipróbáltál már, mégsem tudsz jól és eleget aludni, érdemes áttérned a mediterrán diétára – egy friss kutatás szerint ez ugyanis nagyon sokat segíthet.

A koronavírus-járvány idején főleg, de egyébként is viszonylag gyakorinak számítanak az alvásproblémák: nem alszunk eleget, vagy nem megfelelő minőségű a pihenésünk. A hagyományos javaslatok ennek orvoslására már ismertek: hűvös, csendes, sötét hálószoba, rendszeres alvási menetrend, megfelelő mennyiségű mozgás, a kék fény kerülése, illetve a lefekvés előtti rutin kialakítása is segíthet. Ha rosszul alszol, és ezeket már mind próbáltad, egy friss kutatás szerint érdemes lehet átállnod a mediterrán étrendre.

Kiderült, melyik étrend segíthet a jobb alvásban

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics szakfolyóiratban megjelent tanulmány számos korábbi kutatást elemzett, amelyek az étrend és az alvásminőség kapcsolatát boncolgatták. A kutatók megállapították: a legtöbbször a mediterrán diétát hozták összefüggésbe a jó alvással.

Úgy tűnik, hogy azok, akik több rostot, egészségesebb zsírokat (például többszörösen telítetlen zsírokat), szerotoninban és melatoninban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket, valamint gyulladáscsökkentő tápanyagokat (például antioxidánsokat, omega-3 zsírsavakat) esznek, jobban alszanak. További információkra szükség azonban ahhoz, hogy az ok-okozati összefüggéseket feltárják.

A kutatók felhívják a figyelmet: nem egyetlen étel vagy egyetlen mozgásfajta fogja megváltoztatni az ember alvási szokásait, a mintázat a lényeg, nincs csodaszer. Az aranyszabály az egészséges táplálkozás, és az is előny, ha a kalóriabevitel nagy részét a nap közepére időzíti az ember, este pedig már csak könnyebb ételeket fogyaszt, hogy az emésztés ne zavarja meg a nyugodt alvást.

Forrásunk volt.


Ezeket is olvasd el!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek