Mi az a nyírfavíz, és tényleg olyan egészséges, mint mondják?

Bizonyos népcsoportok évszázadok óta fogyasztják a nyírfa nedvét, egyesek csodaszernek tartják, mások szerint semmiféle hatása nincsen. Utánajártunk, hogyan hat a nyírfavíz az egészségre.

Néhány éve robbant be a nyírfavíz az egészség-piacra, azzal az ígérettel, hogy minden gondunkat-bajunkat megoldja. A nyírfa lecsapolt nedve elvileg kimondottan egészséges, támogatja az immunrendszert, méregtelenítő hatása van és energiát ad. A nyírfa csapolásnak több évszázados hagyománya van Észak- és Kelet-Európában, valamint Oroszországban is. De valóban olyan egészséges ez az ital, mint azt sokan gondolják? 

Ilyen hatással van a nyírfavíz az egészségre

Így szerezd be

A tavaszi időszak ideális a nyírfavíz beszerzésére. Egy metszőolló és PET-palack segítségével bárki be tud gyűjteni egy kis nyírfanedvet, ha ki szeretné próbálni az italt.

Ehhez annyit kell tennünk, hogy lemetsszük a nyírfa egy gallyának a végét, amihez hozzáerősítjük a palackunkat. Egy éjszaka alatt kb fél-egy liter víz fog összegyűlni a nyírfából. A profi nyírfalé-gyűjtők léket ütnek a fa törzsébe, ebbe fából vagy fémből készült csapot tesznek, így nagyobb mennyiségben lehet gyűjteni a nedvet. Ha nem szeretnénk magunk gyűjteni, bio-boltokban, drogériákban is megvásárolhatjuk. 

De mi a helyzet a hatásával? 

Számos újságcikk és blogbejegyzés szól a nyírfavíz jótékony, egészségre gyakorolt pozitív hatásairól. A valóságban igen kevés tudományos kutatás támasztja alá a csodaszer hatásait. Ami biztos, hogy a nyírfavízben számos ásványi anyag található és valóban működhet antioxidánsként. Az ásványi anyagok mennyiségét és összetételét azonban nagyban befolyásolja a talaj minősége. 

Egyes kutatások szerint a nyírfavíz mangánban gazdag, ami a csontok fejlődését támogató ásványi anyag. Emellett eltérő mennyiségben tartalmaz polifenol antioxidánsokat, amelyek segítik a szív- és érrendszer egészségének megőrzését. Kozmetikumokban is használják hidratáló hatása és C-vitamin-tartalma miatt. Emellett számos olyan pozitív tulajdonságot tulajdonítanak a nyírfavíznek, amelyek nincsenek tudományosan alátámasztva. Ami biztos, hogy a nyírfavíz egy kellemes tavaszi ital, amit érdemes kipróbálni, ha egy különleges, nem mindennapi frissítőre vágyunk. 

Forrásunk volt. 

Szerző: Kremmer Magdi


Még több cikk az egészségről:

Címlapról ajánljuk

További cikkek