Új kutatás: mégsem segít olyan sokat az időszakos böjt a fogyásban

A szakaszos vagy időszakos böjt az elmúlt évek egyik legnépszerűbb diétatrendje volt, és bár valóban megvannak az előnyei, egy friss kutatás szerint a fogyást nem segíti elő – sőt, ami súlyvesztést okozhat, az inkább az izomból megy le, mint a zsírból.

Az időszakos böjtöt sokan sokféleképpen művelik: egy időben a napi 16 óra böjt, 8 óra evés volt a legdivatosabb, de vannak, akik minden másnap böjtölnek, és esznek minimális mennyiséget, míg másnap megeszik a kétnapi adagjukat. Bár a böjtölés annyiban segíthet, hogy az ember úgy érzi, degeszre tömi magát, miközben meg tudja tartani a fogyáshoz szükséges kalóriamennyiséget, könnyű elcsúszni az ételek mennyiségével. Ráadásul egy friss kutatásból úgy tűnik, az időszakos böjt alatt a fogyás inkább izomból, mint zsírból megy.

A tudomány szerint a szakaszos böjt nem sokat segít a fogyásban

Három csoportot vizsgáltak

A Bath-i Egyetem kutatói három csoportra osztották (az egyébként tudományos szempontból nagyon kevés) kísérleti alanyaikat: az első csoport minden másnap böjtölt, az evős napokon viszont 50 százalékkal többet fogyasztott, mint a szokásos kalóriabevitele. A második csoport fokozatosan csökkentette 25 százalékkal a kalóriabevitelét minden nap, böjtölés nélkül (ez a hagyományos diétás módszer), a harmadik csoport pedig ugyanúgy minden másnap böjtölt, de kétszer annyit evett a nem böjtölős napokon, mint egyébként szokott.

A résztvevők mindegyike nagyjából 2000-2500 kalóriát evett egy átlagos napon, a háromhetes kutatás során pedig az első és a második csoport 1500-2000 kalóriára csökkentette az elfogyasztott kalóriamennyiséget.

Ez a két csapat fogyott is, a harmadik azonban nagyjából semmit.

Meglepő eredmények

Az első két csoport nagyjából két kilót fogyott a három hét alatt, úgy, hogy a második egy kicsit többet, mint az első. A testösszetétel-elemzésekből azonban kiderült, hogy ugyan kilóra hasonló volt a fogyás, a böjtölők többet fogytak izomból, mint a hagyományosan diétázók (utóbbiak szinte csak zsírból veszítettek).

Az eredmények azt mutatják, hogy a böjtölés nem a legmegfelelőbb megoldás a súlyvesztéshez – főleg, ha nem izomból, hanem zsírból szeretnénk fogyni.


A különböző étrendekről és a helyes táplálkozásról még többet olvashatsz itt:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az étel, amit ki nem állhat a horoszkópod

Édes meggymártás hússal, kemény daragaluska, furcsa répafőzelék, csufi kelkáposzta, kesernyés máj? Mindenkinek van legalább egy utált étele... Ajánljuk, hogy győzd le a mumust, és készítsd el a nemszeretem-ételt felnőtt fejjel, egy tényleg jó recept alapján!