Marha, sertés, kacsa – te melyik nyelvbe kóstolnál bele?

A hentespultnak vannak kifejezetten mutatós részei, ám sokan elborzadnak, amikor a körmökhöz, pacalhoz, netán a nyelvekhez érnek. A marhanyelv például valóban bizarr látvány, viszont gasztronómiailag izgalmas hozzávaló, egyes nemzeteknél a legnemesebb marhavágásokkal vetekszik megbecsültségben, sőt, árban is.

Izom és zsír, állatonként változó arányban, és méretben. A nyelvet a belsőségek között emlegetjük, rendszerint az említett pultokban is a legkevésbé dekoratív “alkatrészeknél” találjuk. A piacokon, húsboltokban nem mindig teszik közszemlére, hiszen a sokszor barnás-lilás, kétkilónyi izomtömeg valódi ínyenc hozzávaló, olykor megvan a “pult alól” érzés is, mert nem mindenki tartja a nyelvet, gyakorta külön rendelésre érkezik. Egy biztos, a hentes örömmel csomagolja majd be a nyelvet, és meglesz a respekted, hogy vállaltad a készítését és szereted ezt a különlegességet.

Nyelvöltés a konyhában: nem túl szép, de annál finomabb

Ésszerű mennyiségben a belsőségek fontos szerepet töltenek be a változatos táplálkozásban: a nyelvek vasban és cinkben gazdag húsok.

A leggyakrabban sajnos talán felvágottként találkozni vele: önmagában, sonkaszerű szeletként, esetleg a retró aszpikos változatokban. Azért a sajnálat, mert ebben a formában nem tudja megcsillogtatni a valódi ízét, állagát. Főzés közben egyáltalán nincs olyan átható szaga, mint sok más belsőségnek, különleges aromái miatt nem kell erősen fűszerezni, már némi só-bors, babérlevél és fokhagyma is megteszi.

Sertésnyelv

A sertés nyelvét szívesen használjuk kocsonyába és disznósajtba is, a fülek, a fejhús mellett, viszont legalább akkora sztárja a disznóvágásoknak, mint a hagymás vér. A nyelvet gondosan megtisztítva megabálják, majd pirospaprikával hintve, újhagymával, esetleg tormával fogyasztják, nagy karéj kenyérrel.

Az ázsiai gasztronómia előszeretettel használja a nyelveket

Kifinomultabb változata a konfitált, tehát zsírban, hosszan készülő sertésnyelv, ami sokáig eláll zsírjában, a hűtőben is, ezért tökéletes vendégváró lehet. Pláne, ha a hirtelen betoppanó barátok vevők az ilyesféle ínyencségre. Hidegen, friss zöldségekkel, jóféle kovászos kenyérrel még a fenyegető külleme sem jut eszünkbe, csak a finom íz marad.

Mexikóban kedvelt taco-összetevő, a tacos de lengua simán versenyzik a carne asada-val (gillezett marha pecsenyehús).

Báránynyelv

A zsidó konyha kedvence, hidegen, felvágottként és mélyebb ízű egytálételekben, de akár vadas-jellegű ételekben is előszeretettel használják. Ahogy az skótok sem idegenkednek tőle, nemzeti kedvencükbe, a haggis-ba is sűrűn kerül báránynyelv.

Marhanyelv

A disznótoros emlékek mellett talán őt ismerjük a leginkább, ami nem is véletlen, hiszen az egyik legízesebb, legtöbb módon felhasználható a nyelvek között. Simán főve készítve klasszikus felvágottként, tormával, mustárral a legjobb választás, de a füstölést szinte kívánja a marhanyelv, ami akár egy jó sólet füstöltjeként is brillírozhat. Hüvelyesekkel készült hideg és meleg salátákba is nagyon jól passzol az omlós hús.

A különleges kacsanyelv az ásziai konyha kedvence

Az Egyesült Államokban a valódi ínyencek olyan becsben tartják, mint a marha legnemesebb vágásait. Mivel pont megfelelő a zsírtartalma, ezért grillezve, kvázi steakként is eszik, de szmókerekben is gyakran találkozni marhanyelvvel. A New York-i delik pastrami szendvicsei között a legkülönlegesebbek marhaszegy helyett nyelvvel készülnek.

Kacsa/libanyelv

A szárnyasok nyelve jóval kisebb, mint emlős társaiké, ám a pucolás ugyanolyan fontos, aprólékos munka. A kacsa és a liba nyelve az ázsiai konyhák favoritja, hiszen a két falatra elég, zsírdús-izmos nyelvek akármelyik wokos stir fry fogásnál is előkerülhetnek. Fontos, hogy a pirítás/grillezés előtt ők is általában abálják a belsőséget. Nyársra húzva, jakitori fogásként is fogyasztják, a csili, a gyömbér, a szójaszósz is nagyon jól állnak neki.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több különleges étel, amit érdemes megismerni:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...