4 ötlet, mire figyelj alaposabban nyári komposztálásnál

Nyáron sem áll meg a komposztlét: a nagy hőség és szárazság, az esetleges viharok, esőzések illetve az ezekből fakadó páratartalom azonban tönkre vághatja a komposztunkat. Tanácsok következnek!

Ha célunk, hogy megfelelő minőségű legyen az őszi komposztunk, a nyári karbantartás is elmaradhatatlan. Nem meglepő módon ilyenkor az időjárás gördíthet elénk akadályokat: a hőségben és a huzamosan csapadékmentes időszakokban a legfontosabb, hogy figyeljünk rá, hogy ne száradjon ki teljesen a komposztunk - írja a hobbikert.hu.

1.) Megfelelő helyre tegyük a komposztálót

Mivel nyár van és meleg, sőt, nem ritkán kánikula, a legjobb, ha félárnyékos, szélvédett helyre tesszük a ládánkat, hogy ne száradjon ki egyből a direkt napsütésben.

2.) Fátyolfóliát neki!

Ha a komposztot letakarjuk egy rothadásgátló lég- és vízáteresztő fóliával, két legyet üthetünk egy csapásra: nagy nyári esőzéseknél elkerülhetjük vele az átázást, a forró napokon pedig csökkenthetjük a párolgást.

3.) Locsoljuk a komposztot!

Mivel szárazság van (idén egyelőre a nyári viharok és esők is elkerültek minket), a komposzt kiszáradhat, mikroorganizmusai pedig ilyen esetben nem működnek megfelelően. Szóval locsoljuk!

Segítünk, hogy komposztálj nyáron

4.) Használj hőmérőt!

Használj hőmérőt, hogy tudd, hogy nem fenyegeti-e a komposztodat túlmelegedés vagy esetleg kiszáradás! 60- 70 celsius fok között legyen az ideális hőmérséklet. A kis kerti komposztálók általában nem melegednek annyira gyorsan.

+ PRO tipp:

  • ha a komposzt büdösödik, azt általában a nedves hulladékok túl magas aránya okozza (pl. a friss fű, a gyümölcs- és zöldségdarabok), ezek rossz szellőzést biztosítanak, a megoldás pedig, hogy a nedves anyagokat mindig rétegezzük száraz, terjedelmes anyagokkal, például aprított ágakkal, gallyakkal, elszáradt virágszárakkal!

Még több természetes cikk itt:

Címlapról ajánljuk

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.

Lakos Benedek

További cikkek