10 természetes anyag, amit utálnak a szúnyogok

Így védekezz a szúnyoginvázió ellen, ha nem akarsz vegyszert használni.

Ha lehet hinni az előrejelzéseknek, idén is elég erős szúnyoginvázióra lehet számítani. Tavaly a szezon közepére már szinte mindenhol kifogytak a szúnyogriasztók, a vízpartokon nem lehetett megmaradni a rovaroktól. Ha idén nem szeretnél úgy járni, hogy szétcsipkednek a szúnyogok a langyos nyári estéken, akkor az alábbi természetes rovarriasztókat is kipróbálhatod.

Citromos eukaliptuszolaj

Ezt a természetes szúnyogirtót már az 1940-es évek óta alkalmazzák. Egy viszonylag friss kutatás kimutatta, hogy a 32 százalékos olaj három órán keresztül több mint 95 százalékos védelmet biztosított a szúnyogokkal szemben, az eukaliptuszolaj ráadásul a mesterségesen előállított szúnyogirtók jellemző összetevője.

Fahéjolaj

A fahéjolaj igazi szuperhős a szúnyogok ellen: nemcsak taszítja a felnőtt példányokat, de megöli a szúnyoglárvákat is. Különösen hatékony a betegségeket terjesztő ázsiai tigrisszúnyog ellen.

via GIPHY

Kakukkfűolaj

Bár itthon szerencsére kevésbé vagyunk érintettek, azért jó tudni, hogy a kakukkfűolaj egérkísérleteken 91 százalékos védelmet biztosított az állatoknak a maláriát terjesztő szúnyog ellen. Az is jó megoldás, ha nem olajat használsz, hanem kakukkfüvet dobsz például tábortűzbe, ami 60-90 percen keresztül távol tartja a rovarokat.

Görög macskamentaolaj

Az egyik macskamentaféle (Nepeta parnassica) hatékonyan képes távol tartani a szúnyogokat, akár két-három órán keresztül is kifejti a hatását a belőle készült olaj. A titok a növény virágában van, amit össze kell zúzni, így nyerhető ki belőle a természetes szúnyogirtó.

via GIPHY

Szójababolaj

Már a nagyon kis szójababolaj tartalmú keverékek (akár 2 százalékosak) is hatásosak lehetnek a szúnyogok ellen. Kombinációban is tökéletes a citronellaolajjal, ami igazi dupla dinamit a rovarokkal szemben.

Citronella

Nemcsak az olaj nyújt védelmet a szúnyogok ellen, de beltéren a belőle készített gyertya is hatásos lehet. Érdemes azonban nem egyedül próbálkozni azzal, hogy a növényből illóolajat készíts, mert ha nem megfelelő a „recept”, az olaj nagyon gyorsan elillan, és nem véd a szúnyogoktól.

Teafaolaj

Nemcsak pattanásokra tökéletes a teafaolaj, a rovarok sem szeretik, köztük a szúnyogoknak sem a kedvence. A szúnyogirtó tulajdonságai mellett még gyulladásgátló és antibakteriális is, csak vigyázni kell vele, mert bőrre kenve nagyon könnyen szárít.

Geraniol

A geraniol színtelen folyadék; illata édes, rózsához hasonló. Természetes összetevője például a muskátliolajnak, a rózsaolajnak és a citromolajnak. Összetevőtől és a szúnyog fajtájától függően 4-6 órán keresztül is megvédhet minket a vérszívóktól.

Levendula

Az összenyomottlevendulavirágés az abból kinyert olaj is képes távol tartani a szúnyogokat. Ezen kívül a levendulának fájdalomcsillapító, gombaellenes és fertőtlenítő hatása is van, így a már létező szúnyogcsípésekre is segítséget kínál.

Neemolaj

Bár elméletileg több mint 70 százalékos védelmet nyújt a szúnyogok ellen, ezzel a természetes összetevővel érdemes vigyázni, mert bőrirritációkat okozhat. Ez egyébként a többi illóolajra is igaz: közvetlenül nem érdemes őket a bőrre kenni, maximum nagyon hígított változatban.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek