Megjött a nagy kánikula, így tisztíthatod ki egyszerűen a légkondid

Június közepére Magyarországra is beköszöntött a rekkenő hőség, akik tehetik, szinte biztos, hogy néhány órára bekapcsolják az otthon felszerelt légkondicionálókat. A hűsítő berendezést évente kétszer érdemes kitakarítani, mutatjuk, hogyan tudod te is 30 perc alatt elintézni a tisztítást.

A légkondicionáló szuper találmány, helyes működéséhez azonban muszáj karbantartani a szerkezetet, szakértők szerint évente kétszer – tavasszal és ősszel – érdemes kitisztítani, hogy a gép és a mi egészségünk is hosszan tartó legyen. Még nem késő pótolni a tavaszi takarítást, mielőtt nekikezdenél a nagy lakáslehűtésnek, áramtalanítsd a légkondit, és tisztítsd ki a következő egyszerű lépésekkel.

Kezdjük a porszűrővel!

A porszűrő kitisztítása az egyik legfontosabb lépése a klímatisztításnak, ez a szerkezet fogja fel ugyanis a beáramló port és szennyeződéseket, magyarul ez lesz a legkoszosabb eleme a gépezetnek. Ha nem túl koszos a szűrő, elég lesz rajta egy porszívóval is átmenni, ha viszont megült rajta a szürke por, jobb, ha egy-két órára ecetes vízbe áztatod, majd jól megszárítod azelőtt, hogy visszatennéd. A szűrőt a használat mennyiségétől függően akár 1-2 havonta is érdemes lehet átporszívózni, ártani nem ártasz vele, viszont a gépezetnek és az egészségednek viszont jót teszel vele.

Fontos: ha a szűrő sérült, el van szakadva vagy deformálódva, ideje kicserélni azt!

Jöhet a légkondi belseje

A légkondi belsejében óvatosan porszívózzunk körbe. Ha ez a lépés megvolt, jöhet a klímatisztító spray, ez arra szolgál, hogy a gépezetnem ragadt baktériumokat is eltávolítsuk anélkül, hogy kárt tennénk az elektronikában.

A szűrők eltávolítása után jön a légkondi belsejének kitisztítása. Ezt is kezdheted egy porszívózással, de csak óvatosan, nehogy bármiben is kárt tegyél odabenn. Ha van gőztisztítód, azt is használhatod, de ilyenkor mindenképpen várj pár percet, hogy megszáradjon a gép, mielőtt a következő munkafázishoz látsz. Fújd be alaposan a készüléket és várj legalább 10 percet. Eközben már visszateheted a száraz, tiszta légszűrőket és lecsukhatod a légkondi tetejét is.

Ha mindennel elkészültél, újra bekapcsolhatod az áramot. Nyisd ki az ablakot, járasd a klímát legalább öt percig, ennyi idő alatt kimegy a vegyszerszag is. A kánikula után, ősszel ismét érdemes kitisztítani a klímát, így nem ragad bent a kosz, és jövő nyárig biztosan nem esik baja a klímaberendezésnek.


Ezek a cikkek is segíthetnek, ha te is küzdesz a rekkenő hőséggel:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

Két pályaelhagyó nyitotta meg az egyik legmenőbb kávézót Budapesten –...

Kicsit túlhaladva a Klauzál téren, egy letisztult, világos belső terű, otthonos kávézó várja vendégeit, immár negyedik éve. A Görföl Emese és Mario Jimenez által nyitott Dorado nem az első volt a fővárosi specialty kávézók sorában, valószínűleg nem is az utolsó, de mindenképp azok közé tartozik, amelyek túlélték a koronavírusos időszak okozta nehézségeket, és akik ki tudtak alakítani egy olyan vendégkört maguk körül, amelyre nehéz időkben is számíthatnak. Kávétúra Spanyolországból indulva, Új-Zélandon át Budapestig.

Nosalty

További cikkek