Nosalty Adventi Kalendárium – December 17. – Kattints, és nyiss ki egy új ablakot!

Hangolódjunk együtt az ünnepekre! Idén decemberben a Nosalty Adventi Kalendáriumban 24 napon keresztül csoki helyett egy-egy receptet, konyhai ötletet vagy gasztroprogramot találtok majd az oldalunkon. Nyitogassátok velünk az online naptár ablakait, izgalmas és hasznos dolgokat rejtettünk mögéjük!

December tizenhetedikén hallgasd meg a Diótörőt diótörés közben!

A karácsony egy meglehetősen dióintenzív időszaka az évnek. Az olajos magot ugyan feltehetjük az ünnepi asztalra sajtok és hidegtálak társaságában, esetleg húsok töltelékeként vagy panírjaként, mégis a legnagyobb része a süteményekbe kerül. A zserbó, hókifli, bejgli, flódni, isler, főispán és egyéb klasszikus finomságok elkészítéséhez rengeteg kell a csonthéjas csodából, amit bizony meg is kell törnie valakinek.

Törj diót a diótörőre

Az otthoni diófa egyszerre átok és áldás: ugyan nem kell a piacon megvenni kilószám a diót, a gazdag termés kinyeréséért azonban komolyan meg kell dolgozni. Egy ilyen folyamat végén nemcsak a dió lesz őrölt formában, hanem az idegeink is. Főleg, ha a fáról leszedett csonthéjas kemény diónak bizonyul.

Tehát egy olyan tevékenységről van szó, ami nagyon hasznos így karácsony előtt, azonban biztos mindenkinek jobban esne a több órás törés, ha hozzákötnénk valamilyen kellemes dolgot is.

De mi illik egy olyan monoton, viszonylag nagy koncentrációt igénylő feladathoz, mint a diótörés? Nos, elsősorban a jó társaság: például egy kedves családtag vagy barát, akivel beszélgethetünk. Másodsorban egy nagy bögre forró tea vagy forralt bor, amivel feltöltődhetünk két kilós dióhalom között.

Végül, de nem utolsósorban pedig egy kis karácsonyi hangulatot teremtő háttérzene. Például egy varázslatos világba repítő, klasszikus darab, amitől teljesen úgy érezzük majd magunkat, mint ha egy mesebeli hófútta tájon sétálnánk. Tegyük fel a Diótörőt, mosolyogjuk meg a hasonlóságot a tevékenységünk és a zenemű neve között, majd vágjunk neki a hosszú útnak. Zenével tényleg könnyebb lesz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódj velünk a karácsonyra:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.