Nosalty Adventi Kalendárium – December 12. – Kattints, és nyiss ki egy új ablakot!

Hangolódjunk együtt az ünnepekre! Idén decemberben a Nosalty Adventi Kalendáriumban 24 napon keresztül csoki helyett egy-egy receptet, konyhai ötletet vagy gasztroprogramot találtok majd az oldalunkon. Nyitogassátok velünk az online naptár ablakait, izgalmas és hasznos dolgokat rejtettünk mögéjük!

December tizenkettedikén főzzünk aranyló-ragacsos narancslekvár!

Megosztó szereplője a lekvárvilágnak a narancs: a téli ínyencségtől sokan eltávolodnak, de vannak olyanok is, akik az egész évszakban ezt kenik a kenyérre, kalácsra. Ha mi magunk nem is rajongunk érte, egy narancslekvár-rajongó barátunknak azért készíthetünk egy-két üveggel. Ugyan az előkészítés kissé macera, a lekvárfőzés minden perce megéri a fáradságot.

Főzz aranyló narancslekvárt

Filézzük ki a narancsokat

Essünk túl gyorsan a narancslekvárfőzés utálatos részén: pucoljuk meg, és filézzük ki a gyümölcsöket. Sokat segít, ha betesszük közben a kedvenc albumunkat, esetleg ha elraboljuk az egyik családtagunkat, barátunkat, hogy addig is boldogítson minket.

Egy kis, éles kés lesz a legjobb barátunk (a zene és a támogatóember mellett), amivel levághatjuk a narancs héját, és eltávolíthatjuk a vékony, keserű ízt adó hártyákat.

A narancs pucolását végezzük egy tálca vagy mély tál fölött, hogy ne vesszen kárba a kifolyó gyümölcslé sem: ezt ugyanúgy bele tudjuk majd főzni a lekvárba.

Mi legyen a héjakkal?

Sajnos nagy igazság, hogy a használható héjú narancsot sajnos csillagászati árban fogjuk csak megtalálni a boltban. Pedig az igazi narancslekvár a citrus kandírozott héjával egészül ki, ezek az üveges-ragacsos darabok teszik még különlegesebbé a lekvárt.

Persze, ha nem jutunk kezeletlen héjú gyümölcshöz, akkor hagyjuk ki teljesen a héjat a dologból. Egy fokkal jobb megoldás, ha csak egy vagy két darab bio narancsot veszünk, aminek a héját belereszeljük az egész lekvárba.

Főzzük, fűszerezzük!

Az előkészített narancshoz már csak cukor kell (ahány narancs, annyi evőkanál cukor), esetleg néhány aromás fűszer, ami még ünnepibb szintre emeli ezt az amúgy is különleges ínyencséget.

Például egy kis fahéj (de tényleg csak egy kevés) rengeteget dobhat a narancs savanykás-édeskés ízén.

Üvegezzük be a készre főtt, aranyló lekvárunkat, kössük át egy szép szalaggal, és már adhatjuk is a legkedvesebb, narancsőrült barátainknak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódj velünk a karácsonyra:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...