Nosalty Adventi Kalendárium – December 12. – Kattints, és nyiss ki egy új ablakot!

Hangolódjunk együtt az ünnepekre! Idén decemberben a Nosalty Adventi Kalendáriumban 24 napon keresztül csoki helyett egy-egy receptet, konyhai ötletet vagy gasztroprogramot találtok majd az oldalunkon. Nyitogassátok velünk az online naptár ablakait, izgalmas és hasznos dolgokat rejtettünk mögéjük!

December tizenkettedikén főzzünk aranyló-ragacsos narancslekvár!

Megosztó szereplője a lekvárvilágnak a narancs: a téli ínyencségtől sokan eltávolodnak, de vannak olyanok is, akik az egész évszakban ezt kenik a kenyérre, kalácsra. Ha mi magunk nem is rajongunk érte, egy narancslekvár-rajongó barátunknak azért készíthetünk egy-két üveggel. Ugyan az előkészítés kissé macera, a lekvárfőzés minden perce megéri a fáradságot.

Főzz aranyló narancslekvárt

Filézzük ki a narancsokat

Essünk túl gyorsan a narancslekvárfőzés utálatos részén: pucoljuk meg, és filézzük ki a gyümölcsöket. Sokat segít, ha betesszük közben a kedvenc albumunkat, esetleg ha elraboljuk az egyik családtagunkat, barátunkat, hogy addig is boldogítson minket.

Egy kis, éles kés lesz a legjobb barátunk (a zene és a támogatóember mellett), amivel levághatjuk a narancs héját, és eltávolíthatjuk a vékony, keserű ízt adó hártyákat.

A narancs pucolását végezzük egy tálca vagy mély tál fölött, hogy ne vesszen kárba a kifolyó gyümölcslé sem: ezt ugyanúgy bele tudjuk majd főzni a lekvárba.

Mi legyen a héjakkal?

Sajnos nagy igazság, hogy a használható héjú narancsot sajnos csillagászati árban fogjuk csak megtalálni a boltban. Pedig az igazi narancslekvár a citrus kandírozott héjával egészül ki, ezek az üveges-ragacsos darabok teszik még különlegesebbé a lekvárt.

Persze, ha nem jutunk kezeletlen héjú gyümölcshöz, akkor hagyjuk ki teljesen a héjat a dologból. Egy fokkal jobb megoldás, ha csak egy vagy két darab bio narancsot veszünk, aminek a héját belereszeljük az egész lekvárba.

Főzzük, fűszerezzük!

Az előkészített narancshoz már csak cukor kell (ahány narancs, annyi evőkanál cukor), esetleg néhány aromás fűszer, ami még ünnepibb szintre emeli ezt az amúgy is különleges ínyencséget.

Például egy kis fahéj (de tényleg csak egy kevés) rengeteget dobhat a narancs savanykás-édeskés ízén.

Üvegezzük be a készre főtt, aranyló lekvárunkat, kössük át egy szép szalaggal, és már adhatjuk is a legkedvesebb, narancsőrült barátainknak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódj velünk a karácsonyra:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?