Íme a trükk, ami megakadályozza, hogy gumiszerű legyen a tojás

Eleged van a gumiszerű, rágós tojásos ételekből? Akkor a legfrissebb Napi Tippünk pontosan neked íródott, mert most megmutatjuk, hogy mi a megoldás erre a bosszantó problémára!

A legtöbb klasszikus tojásos étel elkészítéséhez szükségünk van valamilyen zsiradékra. Egyesek a vajra, mások az olívaolaj, megint mások pedig a zsírra esküsznek. A vaj azonban vitathatatlanul az egyik legízletesebb a felsorolt opciók közül. Ám, mint kiderült, ahhoz hogy a tojás ne legyen rágós, egy bizonyos pillanatban kell hozzá adni a vajat. Mutatjuk, hogy mire gondolunk!

Íme a trükk, ami megakadályozza, hogy rágós legyen a tojás

Rendkívül fontos a vaj adagolásának időzítése

Nem számít, hogy omlettet, rántottát vagy bármilyen más típusú tojásos ételt készítesz, a vaj adagolása tényleg kulcsfontosságú. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy, amikor a tojások a serpenyőbe kerülnek, akkor hozzájuk kell adni a vajat. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy a vaj megolvadjon, majd a főzési folyamat alatt szépen elveredjen a tojással.

Ettől az aprócska trükktől lesz extrán krémes textúrájú a tojásrántotta.

A módszer mögött természetesen tudományos magyarázat is van. Amikor ugyanis forró serpenyőbe teszed a tojást, akkor a benne lévő víz elpárolog, a fehérjék pedig összehúzódnak, amitől kissé gumiszerű textúrája lesz.

Ám, ha ekkor vajat adsz a tojásokhoz, akkor elkerülheted a nem kívánt állag kialakulását.

Egy omlett vagy tükörtojás esetében azonban kissé alakítani kell a módszeren. Hiszen az említett finomságok esetében előfordulhat, hogy a vaj hamarabb elolvad, minthogy a tojások elkészülnének. A probléma kiküszöbölésére először is tedd a tojást egy tálba, majd helyezz egy-két kockára vágott vajat a serpenyőbe. Ezután nagyon óvatosan öntsd a tojást a serpenyőbe. Így a vaj pontosan a megfelelő pillanatban tud majd elolvadni.

Extra tipp: Ha lefagyasztod a kis kockákra vágott vajat, és ezt adod a tojásokhoz, akkor lelassíthatod az olvadási folyamatot, vagyis biztosan mindenhova kerül majd a vajból.

Forrásunk volt.


Olvasd el további cikkeinket is:

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...