Így tárold a hűtőben biztonságosan a keménytojást

Túl sok kemény tojást főztél? Ne aggódj, Napi Tippünk elolvasása után tudni fogod, hogy miként tedd el őket a hűtőbe biztonságosan!

Bár a kemény tojások tárolása nem túl bonyolult, van néhány lépés, amit érdemes megtenni, hogy tovább maradjanak frissek.

Így tárold a hűtőben biztonságosan a keménytojást

Hagyd kihűlni

Miután a kemény tojások megfőttek és kivetted őket a vízből, érthető módon forróak lesznek, tehát ha tudod, hogy csak később szeretnéd elfogyasztani őket, akkor is várj egy kicsit, mielőtt beteszed őket a hűtőbe. Ugyanis, ha melegen teszed be őket, akkor a többi élelmiszer hőmérséklete is megemelkedhet, egészen addig, hogy akár a baktériumok elszaporodásához alkalmas közeg jön létre.

A hűtési folyamat felgyorsítása érdekében akár néhány percre hideg vízbe vagy jégfürdőbe is helyezheted a tojásokat.

Mi a helyzet a hámozással?

Ha megkímélnéd magad a későbbi munkától, mert mondjuk út közben ennéd meg a tojásokat vagy rohannod kell reggel, akkor ne feledd, hogy légmentesen záródó tasakba vagy dobozba tedd őket. Mivel hámozott tojásokról van szó, ezeket védeni kell a levegőtől, a szagoktól, és az esetlegesen jelen lévő mikroorganizmusoktól. Ezen felül érdemes a tárolót (a legegyszerűbb dolgot akkor van, ha dobozt használsz), papírtörlővel kibélelni, amivel megakadályozhatod, hogy kiszáradjanak (ezt a feladatot alapesetben a héj látná el). A tárolót a hűtő középső polcára tedd, ahol a legstabilabb a hőmérséklet.

A hámozatlan kemény tojásokat szintén a hűtőszekrény középső polcán, szintén légmentesen záródó edényben vagy újrazárható tasakban kell tárolni. Hogy miért? Mert a főzési folyamat során a héjat borító védőréteg eltávolításra kerül, így a tojás érzékenyebbé válik a levegő és a káros mikroorganizmusok jelenlétére. Viszont ebben az esetben a papírtörlőt elhagyhatod, hiszen itt a héj még érintetlen.

Mit NE tegyél a kemény tojással?

Kerüld el ezeket a hibákat a főtt tojások tárolásakor - nemcsak azért, hogy meghosszabbítsd az eltarthatósági idejüket, hanem azért is, hogy megóvd magad az esetleges fertőzésektől

  • Szobahőmérsékleten

Ahogy már megszokhattuk, a főtt tojásokat sem szabad két óránál tovább szobahőmérsékleten hagyni, mert ennyi idő után már elkezdenek szaporodni a baktériumok.

  • Fagyasztva

Kézenfekvő lenne, hogy a keményre főtt tojásokat a hosszabb eltarthatóság érdekében betegyük a fagyasztóba, ez azonban nem jó ötlet.

Felolvasztás után a tojásfehérje kemény, vizes állagú lesz, és ehetetlenné válik.

Mennyi ideig áll el a főtt tojás?

Bár a főtt tojások nem állnak el olyan sokáig, mint a nyersek, a szakértők szerint akár egy hétig is eltarthatóak, függetlenül attól, hogy hámozva vannak-e vagy sem. Ha pedig nyálkás vagy meszes állagú a tojás, vagy összetéveszthetetlenül kellemetlen szagot áraszt, akkor sajnos ki kell dobni.

Forrásunk volt.


Még több inpsiráció a húsvéthoz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...