Így tárold a hűtőben biztonságosan a keménytojást

Túl sok kemény tojást főztél? Ne aggódj, Napi Tippünk elolvasása után tudni fogod, hogy miként tedd el őket a hűtőbe biztonságosan!

Bár a kemény tojások tárolása nem túl bonyolult, van néhány lépés, amit érdemes megtenni, hogy tovább maradjanak frissek.

Így tárold a hűtőben biztonságosan a keménytojást

Hagyd kihűlni

Miután a kemény tojások megfőttek és kivetted őket a vízből, érthető módon forróak lesznek, tehát ha tudod, hogy csak később szeretnéd elfogyasztani őket, akkor is várj egy kicsit, mielőtt beteszed őket a hűtőbe. Ugyanis, ha melegen teszed be őket, akkor a többi élelmiszer hőmérséklete is megemelkedhet, egészen addig, hogy akár a baktériumok elszaporodásához alkalmas közeg jön létre.

A hűtési folyamat felgyorsítása érdekében akár néhány percre hideg vízbe vagy jégfürdőbe is helyezheted a tojásokat.

Mi a helyzet a hámozással?

Ha megkímélnéd magad a későbbi munkától, mert mondjuk út közben ennéd meg a tojásokat vagy rohannod kell reggel, akkor ne feledd, hogy légmentesen záródó tasakba vagy dobozba tedd őket. Mivel hámozott tojásokról van szó, ezeket védeni kell a levegőtől, a szagoktól, és az esetlegesen jelen lévő mikroorganizmusoktól. Ezen felül érdemes a tárolót (a legegyszerűbb dolgot akkor van, ha dobozt használsz), papírtörlővel kibélelni, amivel megakadályozhatod, hogy kiszáradjanak (ezt a feladatot alapesetben a héj látná el). A tárolót a hűtő középső polcára tedd, ahol a legstabilabb a hőmérséklet.

A hámozatlan kemény tojásokat szintén a hűtőszekrény középső polcán, szintén légmentesen záródó edényben vagy újrazárható tasakban kell tárolni. Hogy miért? Mert a főzési folyamat során a héjat borító védőréteg eltávolításra kerül, így a tojás érzékenyebbé válik a levegő és a káros mikroorganizmusok jelenlétére. Viszont ebben az esetben a papírtörlőt elhagyhatod, hiszen itt a héj még érintetlen.

Mit NE tegyél a kemény tojással?

Kerüld el ezeket a hibákat a főtt tojások tárolásakor - nemcsak azért, hogy meghosszabbítsd az eltarthatósági idejüket, hanem azért is, hogy megóvd magad az esetleges fertőzésektől

  • Szobahőmérsékleten

Ahogy már megszokhattuk, a főtt tojásokat sem szabad két óránál tovább szobahőmérsékleten hagyni, mert ennyi idő után már elkezdenek szaporodni a baktériumok.

  • Fagyasztva

Kézenfekvő lenne, hogy a keményre főtt tojásokat a hosszabb eltarthatóság érdekében betegyük a fagyasztóba, ez azonban nem jó ötlet.

Felolvasztás után a tojásfehérje kemény, vizes állagú lesz, és ehetetlenné válik.

Mennyi ideig áll el a főtt tojás?

Bár a főtt tojások nem állnak el olyan sokáig, mint a nyersek, a szakértők szerint akár egy hétig is eltarthatóak, függetlenül attól, hogy hámozva vannak-e vagy sem. Ha pedig nyálkás vagy meszes állagú a tojás, vagy összetéveszthetetlenül kellemetlen szagot áraszt, akkor sajnos ki kell dobni.

Forrásunk volt.


Még több inpsiráció a húsvéthoz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek