Felejtsd el a menzásat – Így készíts tökéletes tarhonyát köretnek

Sokan azért nem kedvelik a tarhonyát, mert az élményt megrontotta számukra a menzák elfuserált verziója. Innen csak egyfelé vezethet az út: tanuljunk meg rendesen tarhonyát főzni, segít a Napi Tipp!

A tarhonya megannyi szaftos, magyaros ragu és egytálétel kísérője lehet, a kis tésztagyöngyök nagyon ügyesen felszívják, és megmentik az utolsó csepp szószt is. Persze csak akkor élvezet a tarhonya, ha megfelelően van elkészítve – ennek ellenpéldája a menzák odaégetett, egyberagadt, túlfőtt körete. Ahhoz, hogy otthon ne ilyet készítsünk, fogadjuk meg az alábbi tippeket, ha legközelebb tarhonya fő a konyhában.

Felejtsd el a menzásat – Így készíts tökéletes tarhonyát köretnek

Pirítsd meg, de ne égesd oda

Persze, finom önmagában is a tarhonya, de ezerszer jobb lesz, ha egy enyhe pirítással karakteres, szinte diósnak mondható aromát adunk neki.

A lényeg, hogy ne vigyük túlzásba a dolgot: egy-két evőkanál olajon, közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett pirítsuk a tésztát, és ha foltokban aranybarna, azonnal öntsük fel vízzel.

Inkább használj kevesebb vizet

A víz mennyiségére érdemes odafigyelni, nehogy túlfőzzük a tésztát. A tarhonyát is lehet nagyon enyhén al dentére főzni (azonban, mivel vastagabb tésztáról beszélünk, nem jó, ha a kis gyöngyök belseje túl kemény), ezért inkább öntsünk rá kevesebb vizet, és kóstoljuk meg, ha elfőtt róla. Amennyiben kéne még főzni, pótoljuk a folyadékot.

Hagyd kigőzölni

Az összes víz elpárolgása után még ne szűrjük le a tésztát, hanem zárjuk el alatta a lángot, és fedő alatt hagyjuk „kigőzölni”. Ilyenkor a visszamaradó hőben és párában a tészta eléri végső állagát, anélkül fő, hogy égetnünk kéne alatta a lángot.

Tálald frissen

A kigőzölés után lazítsuk fel a tarhonya állagát egy villával, majd tálaljuk azon nyomban. A tészta ugyanis csak frissen jó, utána nem elég, hogy kihűl, de össze is ragad egy nagy tömbbé. Éppen ezért kerüljük a túl nagy adagok főzését, ne készüljünk tarhonyával másnapra is, inkább tegyünk fel frissen egy új adagot.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints erre:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek