Ezt a süteményfajtát sosem szabad lefagyasztani

Mai Napi Tippünkben lerántjuk a leplet arról az egyetlen süteményről, amit nem szabad a fagyasztóban tárolni...

Rengeteg olyan étel van, amit előszeretettel pakolunk be a fagyasztóba, ilyenek például a levesek, a pörköltek vagy a rakott ételek. Ha megfelelően tároljuk őket, akkor akár 6 hónapig is elállnak a fagyasztóban. Ám a desszertek már egy egész más kategóriába tartoznak. Az ő esetükben van egy-két szabály, amit ajánlott betartani, ha fagyasztásról van szó.

Nem ajánlott minden süteményt a fagyasztóban tárolni

A cobbler kivétel!

Sok süteményrecept például azt írja elő, hogy a süti tésztáját sütés előtt a fagyasztóban kell lehűteni. Ezenkívül egy banánkenyeret is tökéletesen le lehet fagyasztani, ha azonban cobblert (ejtsd: kobler) vagy másnéven gyümölcsös pitét készítünk, akkor más szabályt kell alkalmazni. Annak ellenére, hogy mind a töltelék, mind a tészta hasonló, mint egy pitében vagy crumble-ben, mégis teljesen más desszertről beszélünk, ha a cobblerről van szó. Az egyik fő különbség, hogy a gyümölcsök közvetlenebb hőnek vannak kitéve, mint egy pitében, ezért jobban karamellizálódnak, szinte egy sűrű lekvár lesz belőlük.

A pite tetején elterülő tészta nem bírja a fagyasztó hideg, nedves belsejét. Emiatt ha felolvasztjuk, akkor nedvessé, pépessé válik a tészta. Ugyanez vonatkozik egyébként a sült ételekre, a rizsre és a tésztára is, amik fagyasztás után vizet szívnak magukba, kiolvasztáskor pedig megpuhulnak.

A cobbler-féle piték nem valók a fagyasztóba!

Ha a koblerhez hasonló édességet készítünk, akkor a tésztát inkább csak felengedés után adjuk hozzá a gyümölcsös süteményhez, és süssük meg a sütőben.

Forrásunk volt.


Ezeket a konyhai tippeket is érdemes megfogadnod:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...