Így főzz a rizsből bármi mást, ami nem köret

A rizs tényleg alap (mármint alapvető) anyaga a konyhánknak, és ugyan több mindenre is használjuk, mégis a legtöbbször köretként végzi. Nézzük meg most a Napi Tipp keretében, hogy mi más készülhet belőle.

Vannak olyan alapanyagok a konyhánkban, amelyeket borzasztóan sokszínűen fel tudnánk használni, mégis a berögződések, a hagyományok vagy egyszerűen a hétköznapi rohanás korlátoznak minket ebben. A rizs is egy ilyen alapanyag: ugyan elsőre szerénynek tűnik, és azt gondolhatjuk róla, hogy már minden oldaláról megismertük, mégis minél kreatívabban nyúlunk hozzá, annál több arcát mutatja meg nekünk. Vegyük sorra ezeket az arcokat!

Így főzz a rizsből bármi mást, ami nem köret

Levesbetét

Ha éppen kifogytunk az összes apró tésztából, de mégis szeretnénk valamilyen tartalmas elemet elhelyezni a levesünkben, nyúljunk a rizseszacskóért. A gabona is teljesen alkalmas lesz a feladat betöltésére.

Zöldséglevesekben kiváló kiegészítő lehet, de ragulevesekbe is szórhatjuk.

A főzés vége felé kerüljön a lábasba, hogy még épp legyen ideje megpuhulni, de ne legyen belőle szottyos kása. Ha a zöldségeink és a húsunk már készen állnak, zúdítsuk közéjük a gabonát.

Fasírt

Egyes zöldségfasírtok gyakran kívánnak valamilyen gabonát, amitől tartalmasabbak lesznek, jobban összeállnak vagy texturálisan izgalmasabbak lesznek. Ilyen formában is használhatjuk a rizst: a kedvenc zöldséges lepényünkbe vagy golyónkba (már előre megfőzött állapotban) beledolgozva.

De igazából önmagában is képes elvinni a műsort a rizs: keverjük el tojással (a nagyon nedves, szottyos, másnapos rizsnek még erre sincs feltétlenül szüksége) és fűszerekkel, majd formázzunk belőle tetszőleges alakú fasírtokat, amelyeket süssünk ropogósra kevés olajon.

Saláta

Kétféleképpen kerülhet rizs a salátánkba: kiegészítőként és főszereplőként. Az első esetben csak fogjunk egy bármilyen zöldsalátát, majd szórjuk meg egy bögrényi főtt rizzsel. Ehhez fontos, hogy a gabona „pergős” legyen, ne összeragadt.

A második esetben pedig tulajdonképpen egy rizssalátáról beszélhetünk: itt a rizs adja az alapot, ezt tudjuk kiegészíteni minden földi jóval. Gondoljunk úgy rá, mint egy tésztasalátára, és pakoljuk tele sült zöldséggel, olajbogyóval, aszalt paradicsommal, sajttal, magvakkal, karakteres zöldekkel (pl. rukkola), esetleg konzerv hüvelyesekkel is. Kerülhet rá majonézes vagy olívaolajos öntet is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas konyhai ötlet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek