A mítosz, aminek ne dőlj be, ha öntöttvas serpenyőt használsz

Rengeteg információ, féligazság és tévhit kering az öntöttvas serpenyőkről. Napi Tippünkben megdöntjük az egyik legismertebb mítoszt, aminek jobb, ha nem dőlsz be, ha öntöttvas serpenyőt használsz.

Az öntöttvas serpenyőknek lelkük van, amit tudni kell ápolni. A használatukra és karbantartásukra külön szabályok érvényesek, amiket érdemes betartani, ha hosszú ideig szeretnéd használni a sajátodat. Például az öntöttvasat mindig papírtörlővel kell szárazra tapogatni, ahelyett, hogy a levegőn hagynánk megszáradni, és amikor csak lehet, érdemes elkerülni a pácolt húsok sütését (bár némi sav nem teszi teljesen tönkre az öntöttvasat). Bár macerásnak tűnhet mindezekre odafigyelni, számos előnye van az öntöttvas serpenyőknek, a szóbeszéd szerint például kifejezetten egyenletesen melegítik az ételt. Eláruljuk, miért csak egy mítosz ez, és hogy mit kell tudnod erről, ha öntöttvas serpenyőt használsz.

A mítosz, aminek ne dőlj be, ha öntöttvas serpenyőt használsz

Az öntöttvas serpenyőket régóta dicsérik, hogy egyenletesen melegítik az ételt, de ez nem igaz. Az öntöttvas serpenyők valójában épp arról híresek, hogy egyenetlenül melegítik fel az ételt, mivel az anyag rosszul adja át a hőt a felületén. Alacsony hővezető képességének köszönhetően rendkívül lassan melegszik fel az öntöttvasból készült serpenyő, ami azt jelenti, hogy azokon a területeken melegszik fel, ahol közvetlenül érintkezik a tűzhellyel, míg a peremek nem melegszenek fel ugyanarra a szintre.

Összehasonlításképpen: az alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készült serpenyők általában hatékonyabban és egyenletesebben melegednek, mint az öntöttvas.

Bár az öntöttvas nem alkalmas az ételek egyenletes felmelegítésére, az anyag rendkívül jó hőtartó, így sok esetben nagyon praktikus tud lenni.

Tervezz előre, mielőtt elkezdenél főzni

Az öntöttvas serpenyő azon képessége, hogy felmelegítés után is forró marad, biztosítja, hogy az ételnek elegendő ideje legyen teljesen átsülni, így jó szolgálatot tehet neked egy ilyen megbízható társ a konyhában. Feltéve, ha a megfelelő ételeket készíted benne, és a serpenyőt előre felmelegíted.

Általánosságban elmondható, hogy az öntöttvas serpenyőt nagyjából 10 perccel a használat előtt érdemes előmelegíteni. Persze ez a lépés több időt és tervezést igényelhet, de ha egyszer felmelegedett, az öntöttvas serpenyőnek bármeddig használhatónak kell lennie.

Jöhetnek a húsok, rántott ételek

Ezeket a tulajdonságokat figyelembe véve olyan ételeket érdemes öntöttvas edényben elkészíteni, amelyek a magas, egyenletes hőfokon történő sütést kedvelik. A húsok különösen jól érzik magukat az öntöttvas serpenyőben. Ugyanezen okból kifolyólag a rántott ételek és a ropogósra sült zöldségek is jól megférnek benne. Csak arra figyelj, hogy óvatosan fogd meg a fedő fogantyúját, mert az is átforrósodik!

Forrásunk volt.


Még több konyhai segítség:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...