Itt a válasz, hogy elő kell-e főzni a lasagne lapjait

A legfinomabb olasz tésztarakottas, a lasagne alapvetően egy egyszerű étel, mégis felmerülhetnek a készítésével kapcsolatban kérdések. Például, hogy érdemes-e előfőzni a szósz közé kerülő tésztalapokat: a Napi Tipp válaszol.

Az olasz ételek híresek arról, hogy viszonylag egyértelmű receptleírással rendelkeznek, nincsen túl sok variálás, módosítás, eltérés a tradicionális receptúrától. A lasagne összeállítása során sincs túl sok ismeretlen vagy szürke zóna…talán egy kivétellel. Amiben a receptek nem tudnak megegyezni, az a tésztalapok előfőzésének kérdése – a lépés elhagyása vagy megtartása háztartásról háztartásra változik. És talán nem is létezik univerzális válasz, de azért nézzük meg közelebbről, mi a helyzet a lasagne tésztalapjainak előfőzésével.

Tényleg érdemes előfőzni a lasagne lapjait?

Van különbség tészta és tészta közt

Ugyan nem valószínű, hogy az emberek nagy része házi tojásos tésztából süti a lasagnét, mégis érdemes megemlíteni a tésztafajták között fennálló különbségeket. Ugyanis, ha a tészta előfőzéséről beszélünk, nem ugyanúgy kell eljárnunk a bolti és a házi esetében.

A házi tésztát minden esetben elő kell főzni, mert így sokkal jobb textúrát érhetünk el a kész lasagne esetében.

Természetesen a friss lapok rövidebb előfőzést (30, maximum 60 másodpercet), de rövidebb sütést is igényelnek. A házi tésztából összeállított lasagnét elég 20-25 percig sütni.

Nyerünk-e azzal, ha gyorsabban sül a lasagne?

De térjünk át a bolti tésztára: a legtöbben azért dobják be lobogó vízbe a lapokat, mielőtt a sütőtálba rétegeznék őket, hogy a lasagne kevesebb időt töltsön a sütő forróságában. És míg van igazság ebben a logikában, nem biztos, hogy olyan sokat nyerünk az előfőzött tésztával.

Amellett, hogy maximum 10-15 perccel kevesebb ideig kell sütnünk az előfőzött tésztás lasagnét, mint a nyers lapokat tartalmazót, maga az előfőzés is igen macerás folyamatnak bizonyul. Ha túl sok tésztát teszünk a forró vízbe, azok összeragadnak, és az istenért sem tudjuk majd őket szétválasztani. Arról nem is beszélve, hogy a forró, gőzölgő lapok rétegezése sem a legegyszerűbb feladat.

A nyers tészta egyéb előnyei

Érdemes tehát inkább nyers tésztával készíteni a lasagnét, és türelmesen kivárni, hogy a lapok a paradicsomszósz ölelésében megpuhuljanak. Maga a lasagnetészta kialakítása is emellett szól: ha megtapintjuk, érezhetjük, hogy felülete enyhén érdes, ami abban segíti a lapokat, hogy jobban felvegyék a szószt.

Ha kihagyjuk az előfőzést, a lasagnénk szerkezete is stabilabb lesz, könnyebben és szebben tudjuk majd szeletelni a tésztarakottast. Ez annak köszönhető, hogy a tésztán lévő keményítő nem a főzővízbe kerül, hanem beleoldódik a paradicsomszószba és enyhén besűríti azt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai trükköket is lesd el:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...