2 könnyű módszer a káposzta felvágásához, amit ismerned kell

Napi Tippünkben bemutatjuk a káposzta felvágásának 2 legalapvetőbb módját.

A káposzta rendkívül egészséges, és ilyenkor télen is szezonális, ráadásul sokféleképpen feldolgozható. Azonban a különböző receptekhez különböző formában ideális, ezért megmutatjuk a két legalapvetőbb módszert, amivel lényegében minden káposztás ételt le lehet fedni.

Mielőtt felvágnád a káposztát, ezt tedd meg!

Mint minden gyümölcsöt és zöldséget, a káposztát is meg kell mosni, mielőtt felvágjuk. Ez különösen akkor fontos, ha nyersen, például salátában tervezed elfogyasztani. Nem kell ezt sem túlgondolni, egy alapos öblítés és súrolás hideg folyóvíz alatt megteszi a hatását.

2 könnyű módszer a káposzta felvágásához, amit ismerned kell

Ezután távolítsd el a káposzta külső leveleit

A káposzta nagyon szívós, és épp a kemény külső levelek védelmének köszönheti, hogy olyan sokáig eláll. Mivel ezek a levelek egyfajta gátként védik a káposzta többi részét, ezért nagyobb valószínűséggel van rajtuk valamilyen szennyeződés. Felfedezhetsz rajtuk rovarkárosodásra utaló jeleket, például apró rágásokat vagy harapásnyomokat.

Ez teljesen normális, hiszen ezek a levelek jelentik az első védelmi vonalat, és ha a káposzta többi része nem sérült, akkor nyugodtan el lehet fogyasztani a zöldséget.

Ha a torzsája a káposzta alja alá nyúlik, akkor azt késsel egyszerűen vágd le.

Az, hogy hogyan vágod fel a káposztát, azon múlik, hogy milyen típusú receptben szeretnéd felhasználni. Bár vannak kreatív és meglepő technikák, két alapvető technika létezik, amelyet szinte bármilyen recepthez használhatsz. Az első módja a káposzta gerezdekre vágása - maggal vagy anélkül. A második módja a káposzta felszeletelésének a vékony csíkokra aprítás, ez történhet éles szakácskéssel, de akár szeletelővel is.

Fontos, hogy ezek a módszerek kifejezetten a kerek káposztafejekre vonatkoznak.

Káposztagerezdek

A káposztát, amit lassan főzöl, mint például a párolt káposztát vagy sütőben megsütöd, nyugodtan felvághatod nagyobb szeletekre, de ha a cél az, hogy minél gyorsabban ’beleolvadjon’ a káposzta az ételbe, akkor ez annál gyorsabban meg fog történni, minél kisebbre vágod a zöldséget. Ellenben, ha azt szeretnéd, hogy a káposzta megtartsa az alakját – például grillezésnél, pirításnál vagy sütésnél -, akkor ez az ék vagy gerezd forma a jó választás.

Ahhoz, hogy megkapd a káposztagerezdeket, először el kell távolítani a káposzta torzsáját. Vágd negyedbe a káposztafejet, majd tedd az egyik szeletet az oldalára, és az alján átlós bemetszéssel vágd ki. Ismételd meg ezt a többi negyeddel. Ha azt szeretnéd, hogy az ékek főzés közben egyben maradjanak, akkor viszont hagyd meg közepüket, mivel ez össze fogja tartani a leveleket, és majd csak akkor távolítsd el, ha a káposzta már tálalásra kész.

Aprított káposzta

Káposztasalátához, esetleg rizslapba tekerve és párolva a fenti nagy cikkelyek nem fognak működni, ezért ilyenkor aprítani kell a káposztát, na de hogyan? Késsel vagy szeletelővel is megoldható a feladat, de bármelyiket is válaszd, először gerezdekre kell vágnod a káposztát, a torzsáját pedig el kell távolítani a fenti metódust követve.

Aprítani kell a káposztát, na de hogyan?

Késsel

Ha megkaptad a káposztagerezdeket, az egyik ilyen gerezdet vágott felével lefelé tedd a vágódeszkára, úgy, hogy a hosszú fele legyen vízszintesen.

Az egyik kezeddel szorítsd le a káposzta egyik végét, az ujjbegyeid tartsák a káposztát a helyén, az ujjperceid pedig legyenek enyhén behajlítva, hogy megóvd a kezed a pengétől.

Előre-hátra hintázó mozdulattal kezd el szeletelni a káposztát az ellentétes végétől a kezed felé. A szeletek nagysága rajtad múlik, de általában a 3-6 mm az ideális. Ha instabilnak érzed a káposztát, vagy mozog a vágódeszkán, akkor távolítsd el a belső leveleket, és szeleteld ezeket külön.

Mandolin

A mandolinszeletelő hasznos eszköz az élelmiszerek nagyon gyors és/vagy nagyon vékony darabokra történő szeleteléséhez. Az eszközöd méretétől függően előfordulhat, hogy a káposztaszeleteket nyolcadokra kell vágni ahhoz, hogy elférjenek a szeletelőfelületen.

A fentieket követve ismét a gerezdektől indulunk. Fogj egyet, helyezd a szeletelőre hosszában, a vágott oldalával a penge felé. Szorítsd le a kezeddel vagy a külön erre a célra szánt eszközzel, majd csúsztad le-föl a káposztát a penge fölött. A kisebb megmaradt darabokat késsel vágd fel, hogy ne essen baja a kezednek.

Forrásunk volt.


Még több zöld cikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?