Nem fog visszatérni a penész, ha ezt veted be a fürdőben

Alaposan kitakarítottad a fürdőszobát, a makacs penészfoltok mégis visszatértek a falra vagy a sarokba egy hét után? Nos, sajnos előfordulhat ilyen, és jó, ha tudjuk, mihez kell fordulni hasonló helyzetben.

A fürdőszobai penész kialakulásának több oka lehet, például az ablaktalanság, a rossz szellőzés, vagy csak szimplán az általános nedvesség. Ez a probléma felütheti a fejét néhány háztartásban, de jó hír, hogy van rá megoldás hosszú távon is. Ezért jobb, ha minél előbb nekilátunk, ugyanis a fürdőszobai penész nem vicc: a gomba asztma, allergiák és más fertőzések kialakulásában is nagy szerepet játszhat, ezért érdemes minél előbb megszabadulnod tőle. Nézzük, hogyan!

Nem fog visszatérni a penész, ha ezt veted be a fürdőben

Klór

A penész eltávolításának egyik legnépszerűbb módja a klór alkalmazása. Ehhez megfelel szinte bármelyik klórtartalmú fertőtlenítőszer, azonban jó tudni, hogy ezeknek az anyagoknak a rendszeres belélegzése egészségkárosító hatású lehet. Mindig nagyon körültekintően kell alkalmazni a klórtartalmú szereket.

Hogyan használd? Tedd a szert a penészes felületre, és egy régi, már nem használt fogkefe segítségével dörzsöld meg jól, hagyd hatni pár percig, majd öblítsd le.

Ez a módszer károsíthatja a zuhanyzó és a kád körüli szigetelőanyag állapotát. Ennél kíméletesebb az a megoldás, ha régi ruhákból készített anyagcsíkokat áztatsz be a klórba, ezeket az anyagdarabokat helyezed el a megtisztítani kívánt felületeken, és ott is hagyod egy éjszakára, majd reggel alaposan leöblíted.

Ecet

Ha inkább a természetesség híve vagy, akkor kemikáliák nélkül is elbánhatsz a penésszel, például az ecet segítségével. Az ecet a háztartás egyik leghatékonyabb természetes fegyvere, ráadásul hatékonysága mellett olcsósága is nagy előny.

Locsold be 20%-os háztartási ecettel a penészmentesítésre szoruló felületet, hagyd hatni néhány órán át, majd dörzsöld át a felületet még egy kis ecettel, és öblítsd le.

Teafaolaj

A teafaolaj az egyik leghatékonyabb természetes fertőtlenítőszer, nem hiába alkalmazzák szívesen szépségápolási termékekben és takarításkor is. A teafaolaj kiváló gombaölőszer, ráadásul nem veszélyes a családtagok és kisállatok számára, emellett pedig a Földdel is jót teszel, ha ezt használod kemikáliák helyett.

Keverj össze egy teáskanálnyi teafaolajat egy csésze vízzel, tedd szórófejes üvegbe, majd vidd fel a megtisztítani kívánt felületre. Megelőzésre is használhatod.

Ügyelj rá, hogy senkinek se kerüljön a szájába és a szemébe a teafaolajból, és mindig viselj gumikesztyűt és megfelelő védőfelszerelést takarításkor.

Szódabikarbóna

Az ecet mellett a szódabikarbóna a másik fontos természetes tisztítószer, amit bevethetünk a fürdőszobai penész ellen is. Segítségével könnyen eltávolíthatjuk a fekete penészfoltokat és a kellemetlen szagokat is.

Készíts súrolópasztát fele-fele arányban összekevert vízből és szódabikarbónából, majd tedd rá közvetlenül a penészfoltokra. Hagyd a foltokon megszáradni az anyagot, majd mosd le a maradékát.

Forrásunk volt.


Ezeket a takarítós trükköket is vesd be otthon:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!