Friss spenót: az egyetlen biztos módszer, amivel az utolsó homokszemet is eltávolíthatod a levelekről

Tavasz van, eljött ismét a friss spenót szezonja: végre nem kell a mirelit pürével főznünk, hanem dolgozhatunk magával a zsenge zöldséggel. Ennek talán csak egy nagy hátránya van, mégpedig a homok. Lássuk a Napi Tipp keretében, hogyan távolíthatjuk el a legalaposabban.

Nem is kérdés, hogy a friss zöldségek használata előnyösebb azok fagyasztott verzióinál, persze nem tudunk mindig ezzel a lehetőséggel élni, hiszen az aktuális szezon gyakran ellehetetleníti terveinket. De persze olyanok is vannak, akik inkább kényelemből választják a fagyasztottat: ez pedig sok esetben teljesen érthető. A friss spenót előkészítése kiváló példa erre: ugyan a harsány, zöld levelek tényleg sokkal ízesebbek és zamatosabbak, azonban meg kell dolgoznunk az élvezetükért.

A legnagyobb galibát a mosás okozhatja: ha nem végezzük el kellő alapossággal, a zavaró homokszemcsék belekerülhetnek a megfőzött ételbe is. Lássuk hát, milyen módszerrel szabadulhatunk meg a friss spenót szennyeződéseitől egyszer s mindenkorra!

Friss spenót konyhai szűrőben
Ezzel a módszerrel biztosan nem lesz homokos a spenót

Minden spenótot meg kell mosni?

Sok különböző formában beszerezhetjük a friss spenótot a boltokban és a piacokon, és érdekes módon nem mindegyiknél kell megmosnunk a leveleket. Az előre csomagolt termékek esetében elhagyhatjuk ezt a lépést (a csomagoláson általában jelzik, hogy mosott termékről van szó), a dobozolt spenót azonban olykor mosatlan lehet.

Minden olyan zöldség, amit a piacon, kimérve veszünk, csak enyhén van átmosva, a levelek hátoldala és a szárrészek megtartanak valamennyi homokot, szennyeződést.

Miért nem elég a szűrő

Egyszerű és gyors módszernek tűnhet a spenótlevelek szűrőbe pakolása, majd folyóvíz alatti átmosása, azonban ezzel több probléma is akad. Egyrészt, a legtöbb fogáshoz, amit több főre tervezünk, igen sok spenótra van szükség (hiszen a levelek szignifikánsan összeesnek párolás, főzés hatására), ami csak több körben férne bele még egy nagyobb méretű szűrőbe is.

Másrészt, mivel a nedves levelek egymáshoz tapadnak, nem engedik át mindenhol a vízfolyást, még akkor sem, ha a szűrő tartalmát folyamatosan forgatjuk a kezünkkel.

Jobban járunk, ha a teljes mosogatót vagy egy nagy tálat teleengedünk bő, hideg vízzel, majd abban mossuk át a leveleket. Így azok szabadon úszhatnak a fürdőben, a homokszemek pedig lesüllyedhetnek a mosogató/tál aljára.

FONTOS: A víz, amiben a leveleket mossuk, tényleg legyen jéghideg: ezzel megőrizhetjük a törékeny levelek zsenge, friss állagát és színét. A melegtől összeeshet, elszíneződhet a spenót.

A nedvesség eltávolítása

Ugyan a spenót főzése során megpároljuk/megfőzzük a leveleket, érdemes a nedvesség nagy részét eltávolítani a mosás után: ez megkönnyíti majd a konyhai munkát és nem fog az egész konyha vízben úszni.

Leghatásosabban egy salátacentrifugával szabadulhatunk meg a víztől, ennek hiányában a leveleket tegyük egy tiszta, száraz konyharuhába, fogjuk össze a széleit, majd a csomagot alaposan rázzuk ki a mosogató fölött, hogy a nedvességet mind felszívja a textília.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Olvass tovább, ha szeretnél még egy-két konyhai tippet:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem víz, és nem gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló ital...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít hidratáltnak maradni!

Ezzel az egyszerű trükkel olcsóbb és gazdagabb ízű lesz a...

A lecsó a nyár egyik kedvenc étele, amiben a paradicsom, paprika és hagyma szentháromsága jelenti az alapot, mindezt pedig különböző módokon dobhatjuk fel. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek megvan a maga bevált receptje. Mai Napi Tippünk viszont olyat mutat, amivel egy kicsit olcsóbbá, krémesebbé és ízgazdagabbá tesszük a lecsót!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...