Ezért ne használj soha több élesztőt, mint amennyit a recept ír

Vannak olyan alapanyagok, amelyeknél abszolút igaz a több=jobb szemlélet, azonban az élesztő nem tartozik ezek közé. Lássuk, milyen bajok adódhatnak abból, ha alaposabban megszórjuk a kelt tésztánkat élesztőgombákkal.

Újra és újra bebizonyosodik, hogy a sütésben fő a türelem – különösen igaz ez a különböző kelt tésztás finomságokra, amelyeknek kellő időt igényelnek ahhoz, hogy elérjék a tökéletesen foszlós és puha állagot. Sokakban azonban felmerülhet a folyamat felgyorsításának gondolata, amit általában túl sok élesztő használatával akarnak elérni. És persze, a meggyúrt gombóc tényleg szélsebesen megduplázza-triplázza majd méretét, azonban emellett más folyamatok is beindulnak a tésztán belül.

Nézzük, milyen mellékhatások jelentkezhetnek a túl sok élesztő használatakor!

Nyers, kelt csigák sütőformában
Ezért ne használj soha több élesztőt, mint amennyit a recept ír

Kellemetlen mellékíz

Nyilván, semmiből nem adhatunk többet a tésztánkhoz anélkül, hogy a felesleget ne lehetne kiérezni. Sokan úgy gondolhatják, az élesztőnek nincs is különösebb íze: leginkább azért lehet ez a vélekedés, mert megfelelő mennyiségben bevetve tényleg nem ad át semmilyen aromát.

Azonban, ha rendesen megküldjük a tésztát plusz élesztőgombákkal, a kisült süteménynek savanykásabb, furcsa íze lesz majd, szinte mintha alkoholos, erjedt lenne.

Gyenge gluténszerkezet

Bármilyen kelt tésztát készítünk, azok belső szerkezetét a lisztben lévő glutén adja. Amikor a liszt nedvességgel érintkezik, a glutén aktiválódik benne, a belőle kialakult szerkezetet pedig dagasztással erősíthetjük meg.

Ebben a gluténhálóban ragadnak majd meg az élesztő által generált légbuborékok és végső soron ez adja a kalácsok, kenyerek és sütemények foszlós állagát. Azonban az extra élesztő jóval több buborékot generál, amelyek egy idő után szétfeszítik a kidolgozott gluténszerkezetet, alaposan meggyengítik azt: mindez pedig a kisült tészta állagát érinti negatívan.

Nehezen formázható tészta

Persze a sütés előtt is adódhatnak problémáink a túl sok élesztő használata miatt: az átlagosnál jobban felfújt tésztát formázni is nehéz lesz. Ez nemcsak az olyan esztétikusabb folyamatoknál okoz majd bosszúságot, mint a kalácsfonás, hanem akár egy egyszerű vekni megformázását is ellehetetleníti.

A túlkelt tészta könnyebben szakad, nem tartja olyan jól a neki adott alakot, formát, illetve formázás közben is folyamatosan növekszik tovább, ami igencsak megnehezíti a vele való munkát.

Összeesett sütemények

Csalóka dolog a túlkelesztés: a sütőbe helyezett süteményeken szinte azonnal nagymértékű növekedést vehetünk majd észre, ami első látásra akár előnyként is értelmezhető lenne. Azonban hamar kiderül majd, hogy a növekedés csak tovább folytatódik: a tészta jóval nagyobbra nő, mint kéne neki.

Ez pedig ahhoz vezet majd, hogy a hűlés során a kelt csiga, batyu vagy bukta összeesik – hiszen a meggyengült gluténszerkezet elereszt, nem képes megfogni és megtartani a sütemények kialakult, légies állagát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért less ide:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...