Így készíts recept (és sütés) nélküli édességeket friss eperből

A friss eper szezonja alatt nem érezzük néha úgy, hogy szinte egy egész ládával fel tudnánk falni a gyümölcsből? Anélkül, hogy sütni-főzni kezdenénk vele? Az alábbi egyszerű receptekkel kiélhetjük efféle vágyainkat! Segít a Napi Tipp.

Amíg tart a szezon, lépten-nyomon epret veszünk, hazavisszük, és alkotunk vele a konyhában. Persze az alkotásnak nem kell mindig a hőkezelést is magában foglalnia – jobb, ha a koranyár friss, piros gyümölcsét ereje teljében, tehát nyersen is kiélvezzük kicsit. Így szinte robban majd a szánkban az eper, főleg akkor, ha néhány egyszerű ízzel társítva, sütésmentes desszertekké alakítjuk. Például az alábbi módokon.

Így készíts recept (és sütés) nélküli édességeket friss eperből

Adjunk neki krémes alapot

Ha nem sütünk, és nyers eperrel dolgozunk, érdemes pohárkrémekben, rétegezett desszertekben gondolkozni. Ezek elengedhetetlen eleme valamilyen krém – válasszunk olyat, ami prímán kiegészíti a gyümölcs enyhén savas édességét.

Az eper egyik legjobb barátja a tejszínhab: ne is cukrozzuk, csak használjuk magában a jó minőségű, zsíros tejterméket.

Persze bevethetjük a tejfölt is, mint savanykás-édeskés nagyágyút, ahogy a krémsajt vagy mascarpone is kiváló alapot adhat egy-egy sütésmentes epres desszertnek.

Maceráljuk azt az epret

Attól még, mert nem sütünk és főzünk, ugyanúgy kicsalhatunk nedveket és szaftokat a gyümölcsből, és ugyanazzal a mozdulattal plusz aromákat is adhatunk hozzá.

A macerálás folyamata tulajdonképpen annyit jelent, hogy a felvágott epret némi cukorral és tetszőleges ízesítőkkel elkeverve állni hagyjuk.

Nem kell túlédesíteni a keveréket, 250 gramm eperhez 50 gramm cukor bőven elég: egy tálban keverjük össze a felkockázott gyümölcsöt a kristályokkal. Melléjük tegyünk citromhéjat és –levet (de a lime is működhet), zöldfűszert (bazsalikom, menta, citromfű, koriander), vaníliát, chilit, vagy amit akarunk.

Az így kapott eperkompótot használhatjuk pohárkrémekben, rakott desszertekben (pl. tiramisu, kekszrakottas) kedvünk szerint.

Ropogós elemek a gyümölcs mellé

Az állagbeli izgalom fenntartását ropogós elemek hozzáadásával érhetjük el. Jelen esetben – mivel nem akarunk sütni – ez kekszet jelent: biztos akad majd egy-egy csomag a kedvencünkből a kamrában.

A kekszből készülhet tiramisujellegű rakottas, szórhatjuk összemorzsolva pohárkrémekbe, de akár hamis „crumble”-t is készíthetünk a kekszből és a macerált eperből. Erre már csak egy kis vaníliafagylalt kell, és el is készült a hűsítő, nyári desszert.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyeket bizony érdemes megfogadni:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

5 kiváló étterem, ami igazságot szolgáltat minden olyan ételnek, amit...

Az iskolai menzákról a legtöbben csak rossz emlékeket őrzünk, legyen szó akár a vakolóanyagra emlékeztető főzelékekről, akár a különféle tokányokról, amik legtöbbször mócsingos húsok voltak valamilyen nyálkás szószban. De tényleg rosszak ezek a menzás kaják, vagy csak rosszul voltak elkészítve? Most ajánlunk öt éttermet, ahol több menzás mumusnak szolgáltatnak igazságot, és bebizonyítják, lehet ezt jól is csinálni.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...