Amíg tart a szezon, lépten-nyomon epret veszünk, hazavisszük, és alkotunk vele a konyhában. Persze az alkotásnak nem kell mindig a hőkezelést is magában foglalnia – jobb, ha a koranyár friss, piros gyümölcsét ereje teljében, tehát nyersen is kiélvezzük kicsit. Így szinte robban majd a szánkban az eper, főleg akkor, ha néhány egyszerű ízzel társítva, sütésmentes desszertekké alakítjuk. Például az alábbi módokon.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Og/T1/CPjluUfkct8E0ErbwfMIjJDrn3KjTX2vCR6161dY.jpg?p=lqip-16%3A9&s=df89970960aa308c109610b70f227932)
Adjunk neki krémes alapot
Ha nem sütünk, és nyers eperrel dolgozunk, érdemes pohárkrémekben, rétegezett desszertekben gondolkozni. Ezek elengedhetetlen eleme valamilyen krém – válasszunk olyat, ami prímán kiegészíti a gyümölcs enyhén savas édességét.
Az eper egyik legjobb barátja a tejszínhab: ne is cukrozzuk, csak használjuk magában a jó minőségű, zsíros tejterméket.
Persze bevethetjük a tejfölt is, mint savanykás-édeskés nagyágyút, ahogy a krémsajt vagy mascarpone is kiváló alapot adhat egy-egy sütésmentes epres desszertnek.
Maceráljuk azt az epret
Attól még, mert nem sütünk és főzünk, ugyanúgy kicsalhatunk nedveket és szaftokat a gyümölcsből, és ugyanazzal a mozdulattal plusz aromákat is adhatunk hozzá.
A macerálás folyamata tulajdonképpen annyit jelent, hogy a felvágott epret némi cukorral és tetszőleges ízesítőkkel elkeverve állni hagyjuk.
Nem kell túlédesíteni a keveréket, 250 gramm eperhez 50 gramm cukor bőven elég: egy tálban keverjük össze a felkockázott gyümölcsöt a kristályokkal. Melléjük tegyünk citromhéjat és –levet (de a lime is működhet), zöldfűszert (bazsalikom, menta, citromfű, koriander), vaníliát, chilit, vagy amit akarunk.
Az így kapott eperkompótot használhatjuk pohárkrémekben, rakott desszertekben (pl. tiramisu, kekszrakottas) kedvünk szerint.
Ropogós elemek a gyümölcs mellé
Az állagbeli izgalom fenntartását ropogós elemek hozzáadásával érhetjük el. Jelen esetben – mivel nem akarunk sütni – ez kekszet jelent: biztos akad majd egy-egy csomag a kedvencünkből a kamrában.
A kekszből készülhet tiramisujellegű rakottas, szórhatjuk összemorzsolva pohárkrémekbe, de akár hamis „crumble”-t is készíthetünk a kekszből és a macerált eperből. Erre már csak egy kis vaníliafagylalt kell, és el is készült a hűsítő, nyári desszert.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Konyhai tippek, amelyeket bizony érdemes megfogadni: