Minél szexibb egy étel neve, annál szívesebben esszük

Bár az emberek zöme szeretne egészségesebben táplálkozni, a helyes étkezést segítő információk, tanácsok csak nehezen mozdítják ki őket a megszokott étkezési rutinból.

Egy új kutatás rávilágít: a csábító jelzők az ételek tekintetében csodát tesznek.

Elméletben nagyon könnyű helyesen táplálkozni, egyszerű megmondani a másik embernek, hogy mit és hogyan egyen, ám a gyakorlatban mindezt kivitelezni minden, csak nem pofonegyszerű. A Stanford Egyetem kutatóinak egy felfedezése azonban könnyíthet a helyzeten, megfigyelték ugyanis, hogy a megfelelően vonzó szavakkal “tálalt” ételek rávehetik az embereket az egészséges étkek fogyasztására.

Az olyan fantázianevek, mint a: 'lágy citrusmázas sárgarépa' vagy a'hirtelenjében grillezett spárgacsíkok'nemcsak a nyáltermelést indítják be, de rábírják az embereket az egészséges ételek fogyasztására, ugyanis az izgalmas jelzők egy pozitív élmény vagy egy ízbéli orgazmus lehetőségével kecsegtetnek. Az olyan szavak, mint a 'sistergő', a 'pörkölt', illetve az olyan összetevőkre utalás, mint a 'fokhagyma' vagy a 'gyömbér', nemcsak elképzelni segítik az ételt, de felizgatnak, netán megnyugtatnak, vagy épp nosztalgiát ébresztenek az ember lelkében.

A kutatók szerint a trükk azért működik, mert az emberek fejében mereven él egy kép, miszerint az egészségtelen ételek szükségszerűen íztelenek, ehetetlenek. Ezen lehet változtatni az egyszerű verbális tálalással, ami egyből más megvilágításba helyez még egy karfiolt is.

Természetesen mindez csak akkor áll, ha az étel tényleg finoman van elkészítve.

Ezeket olvastad már?

címlapkép: iStock

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek