Minden idők 5 leghatásosabb diétája – az első helyezett simán tartható!

Aki nemcsak a kilókból szeretne leadni, de egészségre és jó közérzetre is vágyik, az biztosan megtalálja a neki való diétát a legjobbnak ítélt módszerek között. 

Orvosok és táplálkozási szakértők segítségével idén is összeállította a U.S. News azt a 35-ös toplistát, ami különféle diétákat rangsorol aszerint, hogy azok mennyire egészségesek, biztonságosak, táplálóak, mennyire hatékonyak a fogyásban, a cukorbetegség és a szívpanaszok megelőzésében, és persze aszerint, hogy mennyire könnyű betartani őket.

Íme, a lista első 5 befutója:

1. A mediterrán diéta

A dobogó első helyét a mediterrán diéta “kapta”, ami már harmadik éve érdemli ki a legjobb diéta minősítést. A mediterrán országok táplálkozási szokásait ötvöző módszert a legtöbben inkább étkezési szokásnak tartják, semmint strukturált diétának. A diéta egy hosszú távú életmódváltásra nevel, ami koplalás és sanyargatás nélkül hoz sikereket. Aki a mediterrán diéta szerint él, nagyon kevés vöröshúst és cukrot fogyaszt, csínján bánik a tejtermékekkel (sajttal, tejjel, joghurttal), a magokkal, a csokoládéval, a tojással, és mértékkel fogyaszt alkoholt. A diéta szerves része a hal, a csirke, az olívaolaj, a teljes kiőrlésű gabonák, az idényzöldségek, a friss gyümölcsök.

2. A súlyfigyelő diéta

A második helyezett az úgynevezett Weight Watchers diéta lett, aminek segítségével nagyon szép eredményeket lehet elérni a fogyásban, később pedig az álomsúly megtartásában. A WW-diéta minden étel mellé pontszámokat rendel, amit adott élelmiszer fehérje-, szénhidrát-, zsír-, rost-, illetve kalóriatartalma alapján matekoz ki a rendszer. Minél magasabb egy étel pontszáma, annál inkább útját állja a fogyásnak, de ennek ellenére lemondani nem kell róla. A diéta követőjének nincs más dolga, mint egy kalkulátor segítségével kiszámolni, hogy neme, kora, testsúlya, magassága és a leadni kívánt kilók alapján miből mennyit ehet, ám ezen kívül azt fogyaszt, amit csak szeretne.

via GIPHY

3. HMR-diéta

Szintén a legjobbak között szerepelt a HMR (Health Management Resources) diéta, amit sok évvel ezelőtt egy viselkedéskutató állított össze. Ez a diéta alacsony kalóriatartalmú fogásokkal “dolgozik”, az étkezéseket gyümölcsökben és zöldségekben gazdag shake-ekkel váltja ki. A program része a rendszeres testmozgás, minimum elvárás a húsz perc séta. A HMR-ételek segítségével nemcsak gyors fogyás érhető el, de egy egészséges életvitel is, aminek része a sok zöldség és gyümölcs, a sovány húsok, az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok.

4. DASH-diéta

A DASH-diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension) azért dolgozták ki a szakemberek, hogy segítségével csökkentsék a magas koleszterint és a vérnyomást. Egy olyan hosszú távon is betartható diétával van dolgunk, ami kiradírozza a mindennapokból a zsíros húsokat és tejtermékeket, a cukrot és az olajat, cserébe viszont fogyaszthatunk teljes kiőrlésű gabonákat, sovány húsokat, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, gyümölcsöket, zöldségeket és sovány fehérjét, kis mennyiségben magokat, halat, baromfit. A diéta a napi nátriumbevitelre nagyon “ügyel”, az nem haladhatja meg a napi 2300 mg-ot.

5. Ornish-diéta

A vegetáriánus diéta Dr. Dean Michael Ornish amerikai professzor nevéhez fűződik, aki valamikor a '90-es évek elején dolgozta ki a nevéhez fűződő diétát. Nemcsak a fogyásban szerette volna támogatni az embereket, de abban is, hogy megőrizzék egészségüket. Az ételeket öt csoportba sorolta, a legegészségesebbek az 1-es minősítést kapták, míg a legegészségtelenebbek az 5-öst, és meghatározta, hogy a szervezetbe bevitt kalóriának csak a tíz százaléka származhat zsírokból. A finomított szénhidrát, az állati eredetű fehérjék és a koffein tiltólistára kerülnek, ellenben a magas rosttartalmú élelmiszerek, az összetett szénhidrátok (pl. a bab) jó pontot kapnak.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Universal Studios

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek