Ilyen hatása van a párkapcsolatunkra annak, hogy mit eszünk

Aki már tapasztalta, tudja, egy kiegyensúlyozott párkapcsolat mellett az élet többi területe is könnyebben működik, ugyanakkor ennek fordítottja is igaz.

Amennyiben boldog párkapcsolatban élünk, az kihat az életünk többi területére is. Ebből következik, hogy a zaklatott magánélet is hasonlóképpen viselkedik, és sajnosrossz hatással van minden másra, például az étkezésre.

A fenti következtetések alapja nemcsak szóbeszéd, tudományos vizsgálódás eredménye. Az amerikai Delaware Egyetem kutatói megfigyelték, párkapcsolatunk milyensége komoly hatással van az étvágyunkra, ami pedig erősen rányomja bélyegét a testi-lelki jóllétünkre. Azok, akik valamiféle párkapcsolati dilemmától szenvednek, könnyen a táplálkozásban lelhetnek vigaszt, ez pedig komoly egészségügyi állapotromlással (szív-és érrendszeri betegségek, anyagcserezavarok) járhat.

A kutatók offline és online hirdetéseken keresztül olyan házaspárok közreműködését kérték, aki legalább három éve házasságban élnek, nincs egészségügyi panaszuk, nem cigarettáznak, nem fogyasztanak drogokat – és nem utolsó sorban szívesen alávetik magukat egy izgalmas vaktesztnek.

Ezt olvastad már?

Boldog házasság = plusz kilók? Ezért hízunk meg egy párkapcsolatban

Amikor a párok megérkeztek a vizsgálat helyszínére, valamennyien ugyanazt az ételt kapták, és arra kérték őket, hogy egyék meg az utolsó falatig. Étkezés előtt és után a kutatók az emésztésüket monitorozták, és megfigyelték, hogyan alakul az úgynevezett ghrelin és a leptin hormonjaik szintje. Előbbi az emésztőszervek által termelt hormon, amelynek feladata, hogy aktiválja az éhségérzetet, ezzel együtt pedig működésbe hozza az agy jutalmazó rendszerét. Többek között csökkenti a depressziót, és gátolja az emésztőrendszer gyulladását.A leptin hormon “tehet” arról, hogy soha ne koplaljunk, minél kevesebb a vérben ez a hormon, annál nagyobb lesz az étvágyunk.

Ezen kívül minden házaspár átesett egy húszperces beszélgetésen, amiben egy aktuális, a házasságukat érintő konfliktust kellett kibeszélniük. A konfliktusról egy, a vizsgálatot megelőző interjúban számoltak be a résztvevők. A “házastársi vitát” videóra vették, amin olyan viselkedésbeli jelek után kutattak, amik szorongásra, lelki abúzusra, viszályra, érzelmi elhidegülésre utaltak.

Az eredmények magukért beszéltek: a házassági súlygyarapodás a ghrelin hormon és a diéta elégtelen minőségének a számlájára írható. Jóval magasabb volt a ghrelin hormon szintje azoknál a résztvevőknél, akiket párkapcsolatát konfliktusok terheltek. Ezeknél a résztvevőknél táplálkozás minősége is másképp alakult, mint azoknál, akik házassága stabil és kiegyensúlyozott. Egy zaklatott házasságban élő ember magas fehérje-, koleszterin- és nátriumtartalmú ételeket fogyaszt, ami hamar súlygyarapodáshoz vezethet.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.