Mi az a glikémiás index?

Bizonyára hallottál már a glikémiás indexről (GI). Mi is ez az érték, és mire figyeljünk ezzel kapcsolatban a cukorbetegek étrendjében?

FONTOS!

A cikksorozat részei nem helyettesítik az egyénre szabott szakorvosi, dietetikai konzultációt, terápiát! Betegségeddel kapcsolatos kérdéseiddel mindenképpen fordulj személyesen szakemberhez!

A glikémiás index (GI) az adott alapanyag, étel vércukorszint-emelő hatását mutatja meg (1000 kJ értékű mennyiségre vetítve). A viszonyítási szám a glükóz, amelynek értéke 100, ehhez hasonlítják a többi alapanyag indexét. A GI a szénhidráttartalmú alapanyagoknál, ételeknél értelmezhető érték (például gabonaalapú ételek, zöldségek, gyümölcsök, tej, tejtermékek stb.), a szénhidrátot nem tartalmazó alapanyagoknál (például zsiradékok, húsfélék) GI-ről nem beszélünk. Az elfogyasztott étel GI-jét azonban a nyersanyagokon kívül több tényező is befolyásolja, fussunk ezeken gyorsan végig.

A cukorbetegségről

Növeli az étel GI-jét a feldolgozottság, hiszen minél jobban feltárt az alapanyag (például apróra vágott, turmixolt gyümölcs, pépesített zöldségalapú leves vagy akár a gyümölcslevek, présnedvek), annál könnyebben emészthető, annál gyorsabban férnek a tápanyagokhoz az emésztőenzimek, annál gyorsabb a felszívódás és így a vércukorszint-emelkedés.

Csökkenti viszont a készétel GI-jét a fehérje- és a zsiradéktartalom, azaz például egy sült burgonyának alacsonyabb a GI-je, mint a sós vízben főtt burgonyának.

Szintén lassabb vércukorszint-emelkedést okoznak a magasabb élelmirost-tartalmú nyersanyagok – ezért ajánlottak a cukorbetegek étrendjében a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek a finomított lisztből készültekkel szemben vagy a barna rizs a hántolt rizzsel szemben.

A gabonaalapú termékek közül különleges a durumbúza, illetve a belőle készített termékek, mivel a búza kémiai szerkezetéből fakadóan lassabban emészthető, így felszívódása is lassabb. Durumbúzából készített lisztek ma már megtalálhatók a nagyobb élelmiszer-áruházak kínálatában és a tojás nélküli száraztészták nagy része is belőle készül, olvassuk el figyelmesen a termékek címkéit.

Miért jobb a teljes kiőrlésű?

Szintén ezért javasolt a nyers zöldségek fogyasztása is, hiszen ezek esetében szervezetünk nehezebben fér hozzá a számára hasznosítható szénhidráthoz.

A cukorbetegséggel élőknek természetesen nem szükséges az ételek GI-jét kiszámolniuk, fontos azonban, hogy a fenti alapelvekkel tisztában legyenek, és ezeknek megfelelően válogassanak a nyersanyagok, illetve az ételkészítési technológiák közül.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!