Mi az a glikémiás index?

Bizonyára hallottál már a glikémiás indexről (GI). Mi is ez az érték, és mire figyeljünk ezzel kapcsolatban a cukorbetegek étrendjében?

FONTOS!

A cikksorozat részei nem helyettesítik az egyénre szabott szakorvosi, dietetikai konzultációt, terápiát! Betegségeddel kapcsolatos kérdéseiddel mindenképpen fordulj személyesen szakemberhez!

A glikémiás index (GI) az adott alapanyag, étel vércukorszint-emelő hatását mutatja meg (1000 kJ értékű mennyiségre vetítve). A viszonyítási szám a glükóz, amelynek értéke 100, ehhez hasonlítják a többi alapanyag indexét. A GI a szénhidráttartalmú alapanyagoknál, ételeknél értelmezhető érték (például gabonaalapú ételek, zöldségek, gyümölcsök, tej, tejtermékek stb.), a szénhidrátot nem tartalmazó alapanyagoknál (például zsiradékok, húsfélék) GI-ről nem beszélünk. Az elfogyasztott étel GI-jét azonban a nyersanyagokon kívül több tényező is befolyásolja, fussunk ezeken gyorsan végig.

A cukorbetegségről

Növeli az étel GI-jét a feldolgozottság, hiszen minél jobban feltárt az alapanyag (például apróra vágott, turmixolt gyümölcs, pépesített zöldségalapú leves vagy akár a gyümölcslevek, présnedvek), annál könnyebben emészthető, annál gyorsabban férnek a tápanyagokhoz az emésztőenzimek, annál gyorsabb a felszívódás és így a vércukorszint-emelkedés.

Csökkenti viszont a készétel GI-jét a fehérje- és a zsiradéktartalom, azaz például egy sült burgonyának alacsonyabb a GI-je, mint a sós vízben főtt burgonyának.

Szintén lassabb vércukorszint-emelkedést okoznak a magasabb élelmirost-tartalmú nyersanyagok – ezért ajánlottak a cukorbetegek étrendjében a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek a finomított lisztből készültekkel szemben vagy a barna rizs a hántolt rizzsel szemben.

A gabonaalapú termékek közül különleges a durumbúza, illetve a belőle készített termékek, mivel a búza kémiai szerkezetéből fakadóan lassabban emészthető, így felszívódása is lassabb. Durumbúzából készített lisztek ma már megtalálhatók a nagyobb élelmiszer-áruházak kínálatában és a tojás nélküli száraztészták nagy része is belőle készül, olvassuk el figyelmesen a termékek címkéit.

Miért jobb a teljes kiőrlésű?

Szintén ezért javasolt a nyers zöldségek fogyasztása is, hiszen ezek esetében szervezetünk nehezebben fér hozzá a számára hasznosítható szénhidráthoz.

A cukorbetegséggel élőknek természetesen nem szükséges az ételek GI-jét kiszámolniuk, fontos azonban, hogy a fenti alapelvekkel tisztában legyenek, és ezeknek megfelelően válogassanak a nyersanyagok, illetve az ételkészítési technológiák közül.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Ezt eszitek a Szigeten! – Nosalty Vox Pop a Sziget...

Két év kihagyás után végre újra dübörög a Hajógyári-sziget. Bár a SZIGET Fesztivál hagyományosan nem a gasztronómiáról szól (bár a felhozatal évről-évre pazarabb), a Nosalty Vox Pop különkiadásában azt kérdeztük a Szitizenektől, mit esznek, amikor éppen nem isznak?

Nosalty

További cikkek