Egy meglepő megoldás, ha orrszárazságtól szenvedsz

Az orrszárazságnak különféle okai lehetnek, de jó hír, hogy van megoldás!  

Amikor azt mondjuk, hogy száraz az orrunk, akkor voltaképpen arról van szó, hogy az orr nyálkahártyája kiszárad. Ilyenkor nem tudja ellátni a védelmi szerepét, azaz a levegőt megfelelően szűrni és a kórokozókat távol tartani a szervezettől, mert nem választja ki azt a védelmező váladékot, ami a normális működéshez szükséges.

Ha az orrunk viszket vagy ég, akkor biztos, hogy orrszárazsággal van dolgunk, melynek azonban különféle kiváltó okai lehetnek: ezek közé tartozik a megfázás, azaz különféle fertőzések, az allergia, a túl száraz levegő, a túl hideg levegő, vagy túl erős nap, valamint a cigarettafüst is.

Ha az orrnyálkahártya nem megfelelően működik, akkor a következő tünetek léphetnek fel:

  • gyengébb szagérzékelés
  • viszketés
  • égés
  • tüsszögési inger
  • orrvérzés

Utóbbi esetén az történik, hogy mivel a nyálkahártya tele van apró sérülésekkel, melyek varrakkal gyógyulnak, ezek orrfújáskor felszakadnak, így elindítva egy ördögi kört, mely gyógyulásból és újra felszakadásból, azaz orrvérzésből áll.

via GIPHY

Ahhoz, hogy az orrnyálkahártya ismét el tudja látni a kórokozóktól megvédő funkcióját, nedvesíteni kell. Ha orrsprayt használunk, azzal első körben legalábbis a dugulást megszüntethetjük, amitől kevesebbet fogjuk fújni az orrunkat, és ez már önmagában segíthet a gyógyulásban. Válasszunk inkább tengeri sós, természetes megoldásokat!

Mi a megoldás? A belső hidratálás!

Ezeket a készítményeket azonban csak egy-két hétig lehet használni, azután függőséget okoznak, így ennyi idő elteltével az marad a megoldás, hogy elegendő folyadékot fogyasztunk, így belülről is felhígítva az orrváladékot, és ezáltal megakadályozva a kiszáradását.

Jellemzően, ha az orr kiszárad, akkor a szemmel is hasonlóak történnek: ilyenkor érdemes a szemcseppet is használni, de nem olyat, ami az ereket összehúzza, ehhez elegendő az egyszerű műkönny is, és megint csak: napi 2-3 liter alkohol- és koffeinmentes folyadékot fogyasztani!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

fotó: Getty

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek