Bevált házi módszerek a nátha kezelésére

Kevés olyan ember van, aki egy teljes őszi-téli szezont megúszna megfázás nélkül.

A náthát - azaz amit általában megfázásnak nevezünk, holott édeskevés köze van a fázáshoz magához - mindig valamilyen kórokozó okozza, és ha már kialakult, nem igazán van rá mód, hogy azonnal elmulasszuk. Egy német szólás szerint gyógyszerrel egy hétig tart, gyógyszer nélkül pedig hét napig. Szóval, ha elmulasztani nem is, de elviselhetővé lehet tenni, méghozzá a következő jól bevált módszerekkel.

Inhalálás

A nedves, forró gőz belélegzése azért segít a náthán, mert benedvesíti a légutakat, így könnyebben tudunk lélegezni. Gyerekeknek a kamillás gőzt ajánlják, de felnőttek használhatnak mentholt vagy eukaliptuszt is. Egy nagy lábasban forraljunk egy jó adag vizet, tegyük bele a kiválasztott hatóanyagot, és hajoljunk a gőz fölé 10-15 percet. Néhány perc múlva már érezni fogjuk, hogy kidugul az orrunk.

via GIPHY

Mellkas kezelés

Az olyan illóolajakat, mint a menthol vagy az eukaliptusz, a mellkasunkra is kenhetjük, így az illékony vegyületek folyamatosan mennek fel az orrunkba. Ha magunk készítenénk el a kencét, akkor se tegyünk illóolajat közvetlenül a bőrre, mert irritálhatja, hanem keverjük el egy kevés krémben.

Orrzuhany

Ha sós vizes oldattal kimossuk az orrunkat, a kórokozókat kiöblítjük belőle, így könnyebben gyógyul a fertőzés, emellett pedig az orr nyálkahártyának is jót tesz a sóoldat, mert nedvesíti.

via GIPHY

Sok folyadék

Ki gondolná, de már azzal is segíthetünk magunkon, ha egyszerűen csak sok vizet iszunk. A nyálkahártya ugyanis még jobban kiszárad, ha magunk is ki vagyunk száradva. Ha megiszunk két liter folyadékot, amikor náthásak vagyunk, és kerüljük az alkoholt, ami dehidratál, jobb lesz a közérzetünk.

Forró fürdő

A kádban fürdés hasonlóan hat, mint az arc gőzölése, csak sokkal kellemesebb. Ha meg vagyunk fázva, használhatunk olyan fürdősókat, melyek kifejezetten erre lettek kifejlesztve. Általában ezek is eukaliptuszt, citromfüvet és mentholt tartalmaznak.

via GIPHY

Fűszerek

A csípős fűszerektől alapesetben is elkezd folyni az orrunk, tehát, ha el van dugulva, akkor ezek ideiglenesen megszüntetik a kellemetlen tünetet, és legalább evés után kapunk egy kis levegőt.

Emellett azért is érdemes erős fűszereket használni megfázás esetén, mert úgysem érezzük az ízeket, így pedig legalább valamennyit visszakapunk az élményből.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek