Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Megkérdeztünk 3 nálunk élő külföldit, ők hogyan ünneplik a karácsonyt

Mi az itt élő külföldiek kedvenc magyar étele, hogyan karácsonyoznak, milyen saját receptjeik vannak? Három nálunk élő külföldit kérdeztünk, egyikük már magyar állampolgár!

Legkevésbé se gondoljuk azt, hogy külföldiként, távol a hazájuktól búslakodnak a nálunk karácsonyozó külföldiek. Következzen három történet, hogyan töltik az ünnepeket, az otthonuktól távol!

1. Yaakov, USA, jelenleg Budapest

Yaakov például harmincas újságíró, aki épp azért van Magyarországon, mert a barátnőjével tölti az ünnepeket. Gondolkodtak azon is, hogy Berlinben karácsonyoznak, mert Yaakov jelenleg ott él, de azt mondja, van valami melegség a magyar karácsonyban, ami megkülönbözteti a berlinitől.

“Nem csak az időjárásra gondolok, elképesztően hideg tud lenni ilyenkor Berlin” – teszi hozzá Yaakov. 

“Másfél évig éltem Magyarországon, gyakran jövök vissza látogatóba. A magyar konyhával kapcsolatban vegyesek az érzéseim, de alapvetően szeretem. Az olajban sült dolgok nem annyira a kedvenceim, és zsidóként sertéshúst sem eszem, ami sokszor megnehezíti a helyzetet és a lehetőségeimet. De aztán ott van egy csomó finom, szaftos pörkölt meg ragu, mint a paprikás csirke, esetleg a borjúbecsinált, a szuper főzelékek, és nyilvánvalóan imádom a maceszgombóclevest és a sóletet is. 

Ami miatt mindig otthon érzem magam Magyarországon az az, hogy egy csomó étel egy az egyben megegyezik azokkal, amiken én is felnőttem édesanyám askenázi konyhájában Amerikában. 

A barátnőmmel egyelőre nem különösebben terveztük meg a karácsonyi vacsorát, talán kacsát sütünk. Az biztos, hogy együtt főzünk, és otthon töltünk egy csendes estét. Tervezzük, hogy az ünnepek alatt valamikor kimegyünk Kőbánya Kínai Negyedébe, ezt a szokást Amerikából hozom, azok az emberek, akik ki akarnak mozdulni az ünnepek alatt, viszont nem találnak túl sok mindent nyitva, gyakran kínai éttermekbe mennek. Kőbányán pedig igazán akadnak finom ételek!

Hannukah-ra, ami meglehetősen gyakran esik egybe a karácsonnyal, nagy tradíciója van a tócsninak (toscini), amit a jiddisben latkesnek hívunk. A mi receptünk csak egy picit tér el, annyiban, hogy nincs benne liszt, amitől szerintem könnyedebb lesz és kevésbé rágós, ellenben ropogósabb. Ajánlom, hogy próbáljátok ki!

Meg kell mondjam, lehet, hogy klisének hangzik majd, de az abszolút kedvenceim a karácsonyi vásárok. Még csak hasonló sincs nálunk Amerikában, így teljesen a függője vagyok ezeknek a helyeknek. Varázslatosak."

2. Aenab, UK, jelenleg Debrecen

"Az idei ünnepeket Debrecenben töltöm, aminek az a legfőbb oka, hogy orvostanhallgató vagyok, így az elmúlt évek legtöbb karácsonyát Magyarországon töltöttem, mert ilyenkor van a vizsgaidőszakom. Most már lassan nyolc éve itt élek, nagyon szeretem a magyar konyhát, igazán szívmelengető és telítő. 

Ebben az évben én felelek majd a karácsony esti desszertért, klasszikus karácsonyi pudingot és karamellás sütit (Millionaires Shortbread) készítek egy kis ünnepi csavarral. Amúgy a karácsonyi vacsora mindig az én feladatom szokott lenni. Idén brunch-ot is készítek, méghozzá pirított kovászos kenyeret rántottával, füstölt lazaccal, sült paradicsommal megpakolva, kevés balzsamecettel. 


Természetesen a kedvenc részem a karácsonyban a szenteste, amikor végre mindannyian leülünk az asztalhoz a finom ételek mellé, a legközelebbi barátaimmal."

3. Nquyen Anh Quan, eredetileg Vietnám, már magyar állampolgár Budapesten

"Építészmérnöknek tanulok az Ybl Miklós karon, mesterszakos hallgatóként. Az egyetem elvégzése után szeretnék saját belsőépítész irodát nyitni. Már 13 éve élek itt, Magyarországon, és most júliusban kaptam meg az állampolgárságot. Amikor idekerültem Magyarországra, édesapámmal és a családjával éltem. Mivel édesapám felesége magyar, így nagyon könnyen megbarátkoztam a magyar kultúrával és a gasztronómiával is.

Imádom a magyar konyhát, a pörköltet, a halászlevet, a felvágottakat,  kolbászt, hurkát stb. Az idei karácsonyi menü nálunk: fokhagymás pirítós, zsírjában sült libamáj, grillezett zöldségek, tárkonyos raguleves, sült kacsacomb, hurka, kolbász, párolt almás káposzta, petrezselymes krumpli. Minden évben kacsacombot kérek, mert az a kedvencem. 

Eddig egyedül még nem nagyon főztem magyar ételt, de idén biztosan segíteni fogok a készülődésben, hogy megtanuljam a lépéseket. Vacsora előtt forraltborozni szoktunk, utána társasjátékozni, ajándékozni egymásnak. Szeretem ezt az időszakot, nyugalom van, sok szeretet, rengeteg finom étel, és nagyon remélem, idén fehér karácsony lesz, mert úgy az igazi!"

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!