Almavaj, ami nem vaj

Almavajnak hívják, de mégsem vaj, mi az? Nem találós kérdés, pusztán egy jó magyar elnevezés hiánya.

Az almavaj maga a csoda. Ez a legfontosabb, a név pedig jöhet utána. Sőt, mindenki nevezheti, ahogy akarja. Az angolszász országok imádják az almás desszerteket. Köztük is élen jár az Egyesült Államok a tradiconális apple pie-jal, az almás pitével, ami az amerikai élet egyik szimbóluma is talán. És van még egy dolog, ami mostanában az óceán túlpartján hódít: a vaj.

Na nem a vaj vaj, hanem az olyan vaj, mint a mogyoróvaj, tehát a vajra textúrájában emlékeztető krém, amely adott alapanyagból készül különböző eljárásokkal. Például az említett mogyoróvajat pörkölt vagy pörköletlen mogyoró finomra, krémesre darálásával készítik só és esetleg mogyoróolaj, illetve cukor hozzáadásával. Ugyanígy készülnek más magokból, mandulából, törökmogyoróból, dióból, akár napraforgómagból is vajak, de mára egy új őrület is felütötte a fejét, nevezetesen a kekszvaj, amely darált kekszből cukor, melasz és növényi olaj hozzáadásával készül.

Ezekhez képest az almavaj kicsit más tészta, de hasonlóan szerethető. Ez ugyanis tulajdonképpen az alma koncentrált főzete. Vagyis az alma ízeit sokáig főzve, kevés szűretlen almalével és némi cukorral erősítve, ráadásul enyhe karamellizálással csalogatjuk elő. Kicsit olyan, mintha egy nagyon intenzív ízű almáspite-tölteléket ennénk - ez az élmény persze a fűszerezésen is múlik. Az alábbi recept a klasszikus alma-fahéj párost mutatja be, viszont felhasználástól függően változtathatunk ezen. Felhasználás alatt pedig azt értem, hogy mikor és mihez fogyasztjuk, mert a lehetőségek száma nem is olyan kevés, mint elsőre gondolnánk.

Kenyérre kenve alap. Hiszen vaj... vagy mi. Kekszre kenve sem utolsó. Akár egy piskótára kenve, fahéjas tejszínhabbal, almakockákkal megszórva is vagány kis süteményt kerekíthetünk belőle, tehát úgy is használhatjuk, mintha lekvár lenne, tulajdonképpen az is. Ennek megfelelően akár palacsintába is tölthetjük, és a fűszerezését is megválaszthatjuk, például csillagánizst tehetünk bele vagy szegfűszeget.

De az édességeknél nem kell megállnunk, hiszen szoktunk almával sütni húsokat is. Tehát egy kis kanálnyi az almavajból lecsúszik a hús mellé is. Kifejezetten érdekes tud lenni, ha a főzés során chilivel és borssal fűszerezzük, ha eleve hús mellé szánjuk.

Az almavaj mintájára pedig készülhet körtevaj vagy sütőtökvaj is, pont itt a szezonja. Ráadásul a sütőtökös fűszerezésért - ami nagyjából a szerecsendió, a fahéj, az őrölt gyömbér és a szegfűszeg vagy szegfűbors keverékét jelenti - most éppen odáig van a világ.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek