Befőzési tippek kezdőknek és haladóknak

Még nem főztél lekvárt, nem tettél el gyümölcsöt télire? Van pár alapszabály, melyeket nem árt ismerned, mielőtt nekifogsz a befőzésnek - legyen élmény az első saját üveged!

Szirupos-darabos eperlekvár recept

Befőttes üvegek előkészítése

A befőzés első számú alapszabálya, hogy a befőttes üvegeknek és fedelüknek is tökéletesen tisztáknak kell lenniük! Ehhez először forró, mosószeres vízbe áztassuk be, majd üvegmosó kefével mossuk el őket. A csorba üvegeket vagy rosszmenetes fedőket szelektáljuk ki menet közben. Az öblítést is meleg, folyó vízben végezzük, végül csírátlanítsunk. Ezt kétféleképpen tehetjük. A régi módszer szerint 10-15 percig tartsuk forrásban lévő vízben, majd valamilyen segédeszközzel, például húsfogó csipesszel emeljük ki, fordítsuk át egy száraz és tiszta konyharuhára őket. A modern változat szerint: a tisztított üvegeket helyezzük mikrohullámú sütőbe, és magas fokozaton forgassuk őket úgy két percig. Mikró hiányában a sütőbe is tehetjük az üvegeket, de itt hosszabb időt kell eltölteniük. Utána az előzőekhez hasonlóan, a felhasználásig konyharuhára forgatva hagyjuk teljesen kiszáradni. Az üvegeket nem szabad a továbbiakban törölgetni, csak kívülről fogjuk meg őket!

Befőzésbiztos gyümölcsök

Csak friss, ép és egészséges gyümölcsöket használjunk a befőzés során. Eper esetében a romlott részeket vágjuk ki, de mondjuk egy málnánál egyáltalán ne tegyünk a lábasba romlott, rothadt szemeket. Főleg a gyors befőzéseknél fontos ez a mozzanat, mivel ott kevés időt töltenek (néha egyáltalán nincsenek) forrásban a gyümölcsök.

Marmelád - vegyes gyümölcsös recept

Édesítés

A gyümölcsök édesítéséhez használhatunk cukrot, befőzőcukrot, porított édesítőszert (pl.: nyírfacukrot) és mézet is, a fő, hogy mindig tartsunk előkóstolást. Az érettebb félékhez ugyanis néha kevesebb cukor is elegendő, mint ahogy az adott vagy alkalmazott recept írja.

Megfelelő recept

Míg a hozzávalók mennyiségében engedhetünk magunknak némi szabadságot, a munkafolyamatok terén érdemes a receptben leírtak szerint eljárni. Válasszunk megbízható forrást, szülők, nagyszülők leírásait vagy kipróbált recepteket.

Egyszerű eperdzsem Andi konyhájából recept

Dunsztolás

Az otthoni befőzés utolsó hőkezelési fázisa a dunsztolás. Ezzel az eljárással sterilizáljuk az üvegben maradt levegőt és a befőzésre szánt gyümölcsöket. Két ismert fajtája van: száraz- illetve nedvesdunszt - lássuk, miben különböznek:

Száraz dunszt - ennél az eljárásnál a készre főzött lekvárt, dzsemet még forrón tesszük az üvegbe. Ilyenkor saját hőjével sterilizálunk. A fentiekben leírt módon megtisztított üvegekbe merjük pl. a forró gyümölcslekvárt. Először csak egy keveset, hogy átadja hőmérsékletét az üvegnek, kellően felmelegítse azt, ne repedjen szét a hirtelen hőkülönbségtől. Töltés közben finoman ütögessük az üveget az asztallaphoz, hogy a benne maradt légbuborékok biztosan eltávozzanak. A teli üveg tetejére ekkor jöhet egy kevés szalicil. Nagymamáink még forralt vízben nedvesített celofánt is feszítettek az üveg szájára, amit két-három befőttes gumival rögzítettek. Utána újságpapírba bugyoláljuk, majd szorosan egymás mellé tesszük, és plédekkel, takaróval bebugyoláljuk az üvegeket. Ebben a dunsztban lassanként hűl ki a lekvár, ami egy-két napba beletelik.

Nedves dunszt - itt az előzőekkel ellentétben nyersen, főzés nélkül kerülnek az egész vagy szeletelt gyümölcsök a tökéletesen megtisztított üvegekbe, és csak az ízesített lé forró, amit ráöntünk. A feltöltött, lezárt üvegeket nagy lábasban, vízben forraljuk, így történik meg a végleges hőkezelés és a nem kívánatos baktériumok elűzése.

Almás bodzalekvár Gizitől recept

Jó állag és pektin

A lekvárokat addig főzzük, sűrítsük, ameddig a recept írja, illetve mindaddig, míg meg nem kapják a kellő állagot. Az alkalmazott gyümölcs pektintartalma adja meg a készítmény zselésségét, ez minden fajtánál különböző. Lekvárok esetében a főzési idő és a cukormennyiség emelésével valamint pektin hozzáadásával sűríthetünk, vagy befőzőcukor használatával, amely eredendően tartalmaz már pektint, vagyis természetes zselésítő anyagot, ugyanakkor felgyorsítja a főzési folyamatot is. Gyors dzsemek készítéséhez alkalmazhatunk fixáló port vagy zselét is, ezek - hasonlóan a befőzőcukorhoz - ugyancsak természetes gyümölcspektin-tartalmúak.

Tudtad?

A pektin egy természetes zselésítő anyag, melyet lekvárok, dzsemek, zselék készítéséhez használunk. Pektinnel kevesebb cukormennyiség is elegendő, és lerövidül a főzési idő. A készítmények íze gyümölcsösebb lesz, több vitamin és ásványi anyag marad bennük.

Sárgabarack lekvár recept

Befőzés tartósítószer nélkül

Nem szükséges tartósítószert, azaz szalicilt vagy nátrium-benzoátot adni a gyümölcsökhöz. A tisztaság, a cukor és a befőzési eljárás gondoskodik róla, hogy sokáig élvezhessük a nyarat a kamrapolcról. Felmenőinktől tudhatjuk azt a következő biztonsági lépést, melyet még tehetünk a tartósság érdekében: az üvegeket megtöltve, lezárva fordítsuk fejjel lefelé, úgy 5-10 percig, így vákuum keletkezik bennük, így a levegő már nem tud behatolni, hogy elrontsa a remekművünket!

A befőttek, lekvárok ellenőrzése

Néhány nappal a befőzés után nyomkodjuk meg az üvegek tetejét, ha visszapattan vagy be sem lehet nyomni, akkor jól végeztük a munkánkat, ha könnyen benyomható, esetleg be is szippantja a levegőt, akkor azt az adagot azonnal fogyasszuk, süssük el, nehogy késő legyen!

Cseresznye dzsem recept

Befőttes üvegek tárolása

A befőzött gyümölcsöket hűvös, száraz helyen tároljuk, ne a nyári nap melegében a konyhapolcon vagy a kredenc tetején. Valóban szemet gyönyörködtető látvány rájuk tekinteni, mely büszkeséggel tölt el minket, de ha azt szeretnénk, hogy még sokáig megőrizzék minőségüket, akkor inkább vigyázzunk rájuk! Nagy mennyiség esetén érdemes feliratozni a tetőket, hogy a későbbiekben tudjuk, mikor készültek, illetve ajándékozás során az új tulajdonos is ismerje az üveg tartalmát.

Fűszeres szilvalekvár recept

Sütésálló lekvár gyorsan

A sűrűre főzött, például szilva- és baracklekvárok bírják a sütést leginkább. Amennyiben nincs ilyen lekvárunk otthon, a meglévő állagától függően 1,5-2 dl lekvárhoz keverjünk egy tojássárgáját, és ezzel a keverékkel töltsük meg a tésztát.Így biztosan tartja magát, nem folyik ki a sütiből.

Címlapról ajánljuk

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!

Nosalty

További cikkek