A legszexisebb paradicsom, a padlizsán

Tojásgyümölcs, törökparadicsom, kékparadicsom, vinete...mind-mind a bársonyos színű, finom sziluettű padlizsánt jelenti. Aki egyébként a burgonya rokona!

Pár évvel ezelőtt egy erdélyi hátizsákos túrán este hét fele estem be alkalmi vendéglátóimhoz. „Szerencsémre” a háziasszony épp akkor sütött télire padlizsánt a szomszédasszonyok segítségével. Ahogy az a népmesében meg van írva, körben ültek, beszélgettek, és a disznóperzselővel megfeketített, mintegy harminckilónyi padlizsánt boszorkányos gyorsasággal szabadították meg a héjától. Udvariasságnak szánt, segíthetek-e kérdésemre udvarias igennel válaszoltak, így a kimerítő túra és a nem könnyű hátizsák cipelése után éjfélig még a tűzforró padlizsánnal is volt egy szép, hosszú kalandom. A padlizsán iránti olthatatlan rajongásomnak azonban ez sem tudott gátat szabni.

Keleti kedvenc

A padlizsán Délkelet-Ázsiából érkezett Európába, Görögországon és Itálián keresztül. Így nem is csoda, hogy a keleti és a mediterrán konyha egyik alapanyaga. Hozzánk a török időkben, hódítóink közvetítésével került, innen a neve, törökparadicsom, főleg egytálételeket és krémeket készítettek belőle. A múlt század második felében „kiment a divatból”, mára azonban szerencsére ismét a nyárvégi kedvencek között van.

Univerzális felhasználhatóság

Padlizsánból gyakorlatilag bármit készíthetünk. Remek húspótló, akár egytálételbe, grillezve vagy rántva, de szárnyassal párosítva is kitűnő választás. Készülhet belőle leves, saláta, krém, tésztaszósz, rakottas és savanyúság. (Desszerttel még nem találkoztunk, de ha bárkinek van ötlete, ne habozzon megosztani!)

Használd jól!

Bár leszögeztük, hogy a padlizsán minden formában jó, van néhány tippünk, hogy lehetőleg még jobb legyen!

  • Fűszerek közül leginkább a borssal, borsikafűvel, bazsalikommal és oregánóval szimpatizál, de jól áll neki a hagyma, a fokhagyma és a citrom is.
  • Vásárlásnál keressük a feszes héjú, csillogó padlizsánokat, a ráncos, töpörödött már nagyon keserű lesz.
  • Ha sütni akarjuk, igyekezzünk egyforma méretűeket venni, különben a kisebbek túlsülnek, amíg a nagyobbak nyersek maradnak.
  • Nagy mennyiségű olajat képes felvenni, így, ha a vonalainkra vigyázunk vagy epebántalmaink vannak, inkább sütőben, papíron süssük, mint serpenyőben, olajjal.
  • A padlizsán akkor friss, ha szára még zöldes. Ha mégis száraz, barnás szárú padlizsánt vettünk, felhasználás előtt sózzuk be vastagon, hagyjuk állni 20 percet, majd öblítsük le!

Padlizsánnal készült receptek itt >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek