A legszexisebb paradicsom, a padlizsán

Tojásgyümölcs, törökparadicsom, kékparadicsom, vinete...mind-mind a bársonyos színű, finom sziluettű padlizsánt jelenti. Aki egyébként a burgonya rokona!

Pár évvel ezelőtt egy erdélyi hátizsákos túrán este hét fele estem be alkalmi vendéglátóimhoz. „Szerencsémre” a háziasszony épp akkor sütött télire padlizsánt a szomszédasszonyok segítségével. Ahogy az a népmesében meg van írva, körben ültek, beszélgettek, és a disznóperzselővel megfeketített, mintegy harminckilónyi padlizsánt boszorkányos gyorsasággal szabadították meg a héjától. Udvariasságnak szánt, segíthetek-e kérdésemre udvarias igennel válaszoltak, így a kimerítő túra és a nem könnyű hátizsák cipelése után éjfélig még a tűzforró padlizsánnal is volt egy szép, hosszú kalandom. A padlizsán iránti olthatatlan rajongásomnak azonban ez sem tudott gátat szabni.

Keleti kedvenc

A padlizsán Délkelet-Ázsiából érkezett Európába, Görögországon és Itálián keresztül. Így nem is csoda, hogy a keleti és a mediterrán konyha egyik alapanyaga. Hozzánk a török időkben, hódítóink közvetítésével került, innen a neve, törökparadicsom, főleg egytálételeket és krémeket készítettek belőle. A múlt század második felében „kiment a divatból”, mára azonban szerencsére ismét a nyárvégi kedvencek között van.

Univerzális felhasználhatóság

Padlizsánból gyakorlatilag bármit készíthetünk. Remek húspótló, akár egytálételbe, grillezve vagy rántva, de szárnyassal párosítva is kitűnő választás. Készülhet belőle leves, saláta, krém, tésztaszósz, rakottas és savanyúság. (Desszerttel még nem találkoztunk, de ha bárkinek van ötlete, ne habozzon megosztani!)

Használd jól!

Bár leszögeztük, hogy a padlizsán minden formában jó, van néhány tippünk, hogy lehetőleg még jobb legyen!

  • Fűszerek közül leginkább a borssal, borsikafűvel, bazsalikommal és oregánóval szimpatizál, de jól áll neki a hagyma, a fokhagyma és a citrom is.
  • Vásárlásnál keressük a feszes héjú, csillogó padlizsánokat, a ráncos, töpörödött már nagyon keserű lesz.
  • Ha sütni akarjuk, igyekezzünk egyforma méretűeket venni, különben a kisebbek túlsülnek, amíg a nagyobbak nyersek maradnak.
  • Nagy mennyiségű olajat képes felvenni, így, ha a vonalainkra vigyázunk vagy epebántalmaink vannak, inkább sütőben, papíron süssük, mint serpenyőben, olajjal.
  • A padlizsán akkor friss, ha szára még zöldes. Ha mégis száraz, barnás szárú padlizsánt vettünk, felhasználás előtt sózzuk be vastagon, hagyjuk állni 20 percet, majd öblítsük le!

Padlizsánnal készült receptek itt >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...