Abba a vitába kár lenne belemenni, hogy most akkor szabad-e a hagymán, paprikán és paradicsomon bármi mást a lecsóba tenni, hiszen ebben a kérdésben végső soron tényleg csak a személyes ízlés és preferencia dönthet, egyöntetű és végérvényű szabályt nem hozhatunk ez ügyben. Ami azonban ennél sokkal tényszerűbb és egyszerűbb terep, az a lecsó laktatóbbá tétele: ha nem elégszünk meg a szerény zöldségekkel, de nem is lépnénk a szalonnák és kolbászok elnehezítő területére, hívjuk segítségül az alábbi alapanyagokat.
Kuszkusz
Azon kívül, hogy kellemesen laktatóvá teszi a lecsót, a kuszkusz másik nagy előnye, hogy nem szükséges külön főzni: közvetlenül a szaftos raguba keverve gőzölhetjük puhára. Főleg akkor érdemes bevetni ezt a kiegészítést, amikor a lecsónk hígabbra, levesebbre sikerült, mint szerettük volna.
Az ételben maradt folyadékot, a hőt és a fedővel lezárt, gőzös közeget használja a kuszkusz arra, hogy seperc alatt puhára párolódjon.
Csicseriborsó
Egy adag konzerv hüvelyest szinte bármilyen zöldséges vagy húsos raguba belekeverhetünk anélkül, hogy a krémes szemek nagyban megváltoztatnák a fogás ízét, állagát vagy jellegét. Ráadásul külön könnyebbség jelent, hogy a fémdobozok tartalmát nem kell főzni: elég, ha a tűzhely elzárása előtt 5 perccel adjuk a fazékhoz a hüvelyest.
A hüvelyesek közül azért érdemes épp csicserit használni, mert ez a legsemlegesebb mind közül, karakterben pedig jól illik a paradicsomhoz, paprikához.
Tarhonya
Rizzsel és egyéb gabonákkal bevett szokás a lecsót dúsítani, ugyanezt a feladatot azonban tésztákkal már ritkábban végezzük. Pedig vannak olyan apróbb szemű, gyorsabban puhuló fajták, amelyek praktikusan beilleszthetők egy fazék lecsóba, ráadásul annak állagát sem zavarják meg túlzottan. A nagyobb szemű tésztákat inkább kerüljük, maximum köretként tálaljuk, ha nagyon muszáj.
Gomba
Ugyan a lecsót kiegészíthetjük cukkinival, padlizsánnal és más zöldségekkel is, amellett, hogy így átlép egy teljesen más kategóriába (ratatouille?), a hozzáadott plusz alapanyagok nem mindig javítanak az eredeti recept laktatóságán.
Azonban, ha egy kisebb adag gombát szeletelünk és párolunk bele, olyan kellemesen telítő végeredményt kaphatunk, ami mégis megtartja magyaros mivoltát.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több hasznos konyhai tudás vár itt: