Júniusban sem kell aggódni amiatt, hogy villámételek nélkül maradnánk: a hónap gyors receptje sorozat ugyanis egy cukkinikrémlevest prezentál, és nem is akárhogy. Az egyszerű zöldség megégetésével hoz létre feledhetetlen aromákat, amelyek az egész tál krémlevest átjárják. Ezt kanalazva megismerhetjük a cukkini egy olyan új, izgalmas oldalát, ami csak ritkán mutatja meg magát.
Miért égessük meg a cukkinit?
Annak ellenére, hogy lédús és sokszínűen felhasználható zöldség, a cukkini sajnos az ízek frontján nem tud túl sok mindent felmutatni. Ezt orvosolandó bevethetnénk ugyan intenzív fűszerezést is, azonban ennél egyszerűbb és izgalmasabb módszert jelenthet az égetés.
Az extrém magas hőmérsékleten történő sütés során a nedvesség nagy része hirtelen távozik a zöldségdarabokból, a víz hiányában pedig koncentráltabbá válik a cukkini íze.
Ehhez természetesen rengeteget hozzáadnak a lepirult, karamellizálódott és enyhén odakozmált részek is, amelyek a forró levegő és a forró edénnyel történő érintkezés hatására alakulnak ki. Ne féljünk ezeket mind beleturmixolni a levesbe, ugyanis a karakteres íz alappillérei.
Nézd meg videón is az égetett cukkinikrémleves elkészítését:
Tippek a gyors égetéshez
Általában az efféle folyamatokhoz több idő kell, ami jelen esetben (hisz egy gyors receptről beszélünk) nekünk nem áll rendelkezésünkre. A karamellizált ízről szerencsére így sem kell lemondanunk – az alábbi tippekkel rövid időn belül is elérhetjük ugyanazt a végeredményt.
- Ha van, használjunk öntöttvas edényt, mert ez a felforrósodás után kiválóan megtartja és átadja a hőt. Ellenkező esetben egy vaskosabb fémtepsi vagy fazék is megteszi.
- A sütővel együtt forrósítsuk fel az edényt is, hogy minél hamarabb elkezdjenek sülni a zöldségek.
- Vágjuk közepes darabokra a zöldségeket, hogy minél hamarabb távozzon belőlük a nedvesség nagy része.
- Lehetőleg ne halmozzuk túl az edényt: nagyjából egy rétegben terítsük szét az alapanyagokat a gyorsabb párolgás és lepirulás érdekében.
Krémesítés-szervírozás
Minden krémlevesnél, amibe tejszín, más tejtermék vagy növényi főzőkrém kerül, fontos, hogy a krémesítést elősegítő alapanyagokat csak a főzés végén, közvetlen forralás nélkül adjuk a fazékhoz. Így lesz igazán krémes a leves állaga.
TIPP: Nagy kánikula esetén a levest akár hidegen is tálalhatjuk. Ehhez főzés után alaposan hűtsük le, majd kínáljunk hozzá tetszés szerint fetasajtot, pirított magokat vagy pirítóst.
A hónap gyors és olcsó receptje című sorozatunk folytatódik! Kövesd figyelemmel a Nosalty honlapját és közösségi oldalait a minden hónapban frissen megjelenő receptekért!
Fotók, recept és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ízes és egyszerű receptekkel várunk itt is: