A töltött káposzta rajongóinak kedvence, a korhelyleves...nem csak másnapra

Nincs kétségünk afelől, hogy aki szereti a töltött káposztát, az a korhelyleves ötletére is hevesen bólogat, hiszen a savanyú káposzta, a füstölt hús, a kolbász, a fűszerpaprika és a tejföl együtt olyan összetéveszthetetlenül magyaros ízkombinációt alkot, hogy az ember mennybe megy leveskanalazás közben - és nem csak másnaposan.

A karácsonyi, év végi ünnepi ételek mellett természetesen a legtöbb családban az alkohol is előkerül, a másnaposságot kerülendő, vagy legalábbis orvosolandó, a leleményes szakácsok és éhes szájak pedig az idők során számos másnapmentő receptet alkottak - ilyen a korhelyleves is, mely hivatalosan az újévi dajdajozás gyógyírje. Mi ennek ellenére úgy véljük, hogy

Az eredeti korhelyleves, teljes recept a képre kattintva nyílik / Recept és fotók: Hering András

De miért korhely?

A fáma szerint nevét az úgynevezett korhelykedésről kapta: a nagyobb mulatozások és lakmározások után másnap jólesett a szesztől igénybe vett gyomornak és léleknek a savanykás, káposztás, húsos, zsíros leves.

Tudtátok azonban, hogy a 19. századi receptúrák alapján a savanyított káposztát vízzel hígították, ezt berántották, és karikázott kolbászt, végül pedig egy-két tojássárgáját is tettek bele? Vagy azt, hogy még lencsével készített verziója is létezik?

Az eredeti korhelyleves, teljes recept a képre kattintva nyílik / Recept és fotók: Hering András

Csak pár alap magyaros hozzávalón múlik a siker

A savanyított káposzta mellett kerül bele füstölt szalonna, csípős kolbász, füstölt-főtt tarja, hagyma, babérlevél, fűszerpaprika, borsikafű, kömény és tejföl is, és a végére a csavar: önmagával sűrítettük, így kicsit újhullámosabb, előre mutatóbb lett, hiszen kihagytuk a lisztet, és a levesből kimerve, tejföllel összeturmixolva habartuk vissza a levest.

További káposztás receptjeinkből:

Ha egy picit rendhagyóbb ízélményre vágytok, válasszátok a tojássárgája + citrom kombinációját sűrítés céljából, ez ad neki még egy foknyi pikantériát!

A korhelyleves, bár a másnaposság hivatalos gyógyszere, nálunk a téli időszak egyik nagy kedvence, hiszen esszenciálisan tartalmazza a szezon ízeit, laktat, táplál, eltelít, és nem utolsó sorban - hústól függően - egészen olcsón kihozható!

Ugye elkészül nálatok idén az ünnepi szezonban?

Az eredeti korhelyleves, teljes recept a képre kattintva nyílik / Recept és fotók: Hering András

Recept és fotók: Hering András

'Az eredeti korhelyleves'' teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Címlapról ajánljuk

Különleges pudingos édességek

Vegyük elő azt a kamrában ácsorgó pudingot és készítsünk belőle valami igazán különlegeset! Nem ám holmi kekszes desszertek, hanem tényleg egyedi és isteni finomságok következnek most.

Nosalty

További cikkek

10 csodás köret újkrumpliból

Végre fogyaszthatunk friss és zsenge újburgonyát, melyből rengeteg fantasztikus ételt készíthetünk. De először egy jó krumpliköretet varázsoljunk belőle!