Különleges színek, nyitott polcok, furcsa csempék – 7 konyhai trend, ami jövőre lesz igazán divatos

A konyhai trendek nagyjából olyan gyorsan változnak, mint a nagy márkák ruhakollekciói: ami az egyik évben még menő, a másik évben – a szakemberek szerint – már nem divat. Mivel azonban konyhát nem cserélünk olyan gyakran, mint ruhatárat, érdemes már most a jövő évet meghatározó stílusokat szemügyre venni!

A konyha otthonunk szívcsakrája, ez a hely nem csak a főzés, de sokszor a családi nagy beszélgetések és a baráti összejövetelek meghatározó színtere is. Ez az a helyiség, amit az első csempétől az utolsó fogantyúig szeretünk részletesen megtervezni, egy jó konyha pedig hosszú távon kap szerepet az életünkben, a dizájn mellett a praktikum is fontos szerepet játszik.

A következő inspirációs tippek már az idei év második felének trendjei alapján készültek, a nyugtató színek, az egyszerű, mégis ötletes megoldások és az egyre fejlődő technikák alapján viszont úgy gondoljuk, ezek a konyhák még 20 év múlva is gyönyörűnek és sikkesnek fognak számítani.

1. Új színek a porondon

Egy konyha színe egész otthonunk atmoszféráját meg tudja határozni. Az elmúlt években leginkább a monokróm megoldások illetve a különböző szürke-fekete-fehér árnyalatok kapták a főszerepet, ez a trend azonban most 180°-os fordulatot vett. Na persze nem arról van szó, hogy mostantól neon színekben kellene rikítania a konyhabútoroknak, a hangsúlyt a lágy, púderes és természetközeli árnyalatok kapják.

A sötétzöld, a mély piros illetve a tengerészkék színek nemcsak, hogy melegebb hangulatot árasztanak, de praktikus okokból is jó választásnak fognak bizonyulni. Egy világosabb konyhában mindennek nyoma van, a fröcskölő olaj vagy a lecsöppent lekvár egyaránt rögtön meglátszik a felületeken, a sötétebb színek viszont a "lustábbak" számára is kifizetődőek lehetnek.

2. Az sem baj, ha több tónus uralkodik a konyhában!

Világos és sötét, a két tónus most még divatosabb, mint valaha, legalábbis erről árulkodik Andy Briggs belsőépítész nyilatkozata, amit nemrégiben az Ideal Home nevű lakberendezési portálnak adott:

A két tónus használata egy nagyszerű megoldás arra, hogy érdekes csavart vigyünk a helyiségbe, ezzel megváltoztatva a konyha egész hangulatát. Válasszunk mély, sötét színeket a nagyobb felületekre, és kontrasztosítsunk világosabb árnyalatokkal máshol – a munkalappal, amerikai konyha esetén pedig akár a munkaasztal színével.

Egyszerre világos és sötét

A színek mellett az anyagok is közrejátszhatnak a hangulat fokozásán, Andy Briggs szerint a különböző textúrák – faanyagok, matt felületek, elegáns laminált anyagok vagy kőlapok –egymás mellé helyezésével még érdekesebb és stílusosabb konyhánk lehet.

3. Okos tárolás

Ki ne szeretné, ha mindig rend lenne körülötte? Míg sokan helyhiány miatt kénytelenek vagyunk a konyhapulton tárolni néhány esszenciális konyhai elemet (fűszereket, papírtörlőt stb.) addig ma már számtalan ötlet kialakítható arra vonatkozóan, hogyan lehet mindent, és tényleg mindent eldugni úgy, hogy az rendszerezett legyen. A jól elhelyezett, rejtett tárolóhely a konyhánk esztétikájának záloga lehet, ráadásul még a spájzot is kiválthatja, ha nincs mindenre hely otthonunkban.

Mindennek megvan a maga helye / Forrás: Kitchen Makers

4. A rejtett konyhai gépek

Valószínűleg mindenki látott már olyan beépített konyhát, ahol a hűtőre vagy a mosogatógépre a konyhaszekrények felülete volt applikálva. A bevett szokásokat újragondolva sokan ma már a mikrót, grillsütőt is elrejtik a szerények között. Ennek kivitelezésére az alább látható megoldás is szuper ötlet lehet, vagy akár az előző, okos tárolási módszerrel is kombinálhatjuk a kis konyhai gépek elrejtését.

Rejtsük el / Forrás: Kitchen Makers

5. Csempék máshogyan

A csempéknél leginkább a formázással lehet variálni. Míg a klasszikus formák, a hosszúkás és a metrócsempe még mindig népszerűek, a különbség az elhelyezésük módjában van.

A lépcsőzetes téglakötéstől kezdve a lépcsős létra effektusokon át az egyszerű lineáris elrendezésig minden szóba jöhet, idén mégis a halszálka parkettához hasonló elrendezés lehet a legnagyobb trend.

6. A konyha legszignifikánsabb része: a járólap

A bútorokról tükröződő visszafogottságot remekül lehet ellensúlyozni egy látványos járólappal! Mozaikos mintákkal, élénk színekkel vagy akár az előbb említett lerakási formázással lehet még izgalmasabbá tenni a konyhát!

7. Izgalmas indusztriális konyha

Ez a stílus egyre nagyobb nyomokat hagy maga után a konyhában, és nem véletlenül: a nyitott polcos, fémvázas bútorszerkezet miatt nagyobbnak tűnik a rendelkezésünkre álló konyhai tér, a nyitott polcok pedig új színt visznek a konyhába (főleg, ha a bennük tárolt étkészlet és a poharak is különböző színekben pompáznak), arról pedig még nem is beszéltünk, mennyire jól motivál az átláthatóság arra, hogy mindig rend legyen a polcokon.


Ezekből a praktikákból is inspirálódhatsz:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek