5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?

Ki ne emlékezne még a nagyszülők régi típusú étkezőire és konyháira? Személy szerint az én nagyszüleim télen-nyáron egy igazi, ötvenes évek végén épült Kádár-kocka nyári konyhájában főztek, ebben a kis helyiségben pedig minden ott volt, amire egy klasszikus vidéki konyhának szüksége lehet: ott állt a fával melegíthető stelázsi, a nagy, mentazöld kredenc, az édességekkel, lekvárokkal és savanyúságokkal teli hűs spájz vagy a számomra teljesen indokolatlannak tűnő, falra akasztott tányérok.

"Miért lógnak a ház legszebb tányérjai a falon, miért nem eszünk belőlük? "- gondoltam én naivan, míg el nem magyarázták nekem, ez a színes, különböző mintázatú étkészlet dísznek van feltéve, és nem arra lett kitalálva, hogy belőlük kanalazzuk a húslevest.

Bár húsz éve talán még divatjamúltnak találtuk volna ezeket a konyhai berendezési eszközöket, ahogy a ruhák terén is 10-20 évente újra divatba jönnek a régi darabok, úgy a retro konyhaberendezések is újra reneszánszukat élik, mi pedig most mutatunk néhány újragondolt régi kedvencet, amely által szinte fillérekből feldobhatod a konyhád hangulatát.

Tányérok a falon

Ha van egy üres falfelületed a konyhában, de nem tudod, mivel kéne feldobnod az üres felületet, érdemes elgondolkodni régi vagy akár új dísztányérok felrakásán. Akár már egy tányér is fel tudja dobni a konyhát, ha viszont van miből válogatni, akár több darabot is szisztematikusan egymás mellé rakhatsz. A felhelyezés megtervezéséhez használj papírból kivágott sablonokat, ezek rakosgatásával könnyen megtervezheted magadnak az új, tányérokkal díszített falfelület megformázását.

Nyitott kredenc

A kredenc nem véletlenül volt népszerű bútor a régi konyhákban, hiszen egymaga is rengeteg hasznos funkcióval bír: tárolhatunk benne szinte bármit, pultként, tálalóként is jól tud funkcionálni, éppen ezért, ha van a család tulajdonában egy elfekvőben lévő régi kredenc, nem szabad tőle csak úgy megszabadulni. Valószínűleg sok ember emlékszik még a nagyszüleinél látott mentakék-fehér változatra, ez a színkombináció ma ismét divatos, így ha a család tulajdonában van egy régi kredenc elfekvőben, egy alapos tisztítással, némi csiszolással és igény szerint festéssel még csodás és hasznos kiegészítője lehet a konyhának. A következő inspirációt larmadiovintage.budapest Instagram-oldalán találtuk:

Miért nem érdemes még megszabadulni a régi kredencektől? Mert némi kitartó munkával és kreativitással további 30-40 évre meghosszabbíthatjuk ezeknek a hasznos bútoroknak az életét, a legújabb konyhatrendek szerint pedig már korántsem csak a beépített konyhaszekrények lehetnek divatosak, a bohémebb, több elemből álló konyhák is egyre népszerűbbek.

Nyitott polcok

Az elmúlt években újra nagy divat lett nyitott konyhákat tervezni. Ez a kialakítás nemcsak olcsóbb, de arra sarkallja az embert, hogy mindig rend legyen a konyhában, ráadásul, ha jobban belegondolunk, a nyitott polcok hangulatosabbá tudják tenni a helyiséget a sok egymáson elhelyezkedő tányérral.

Szalagfüggöny

Létezik olyan felnőtt, aki kiskorában nem imádta a konyhai szalagfüggönyöket? Lehetett szivárványszínű, fűzhették fagyöngyökből vagy műanyagból, valószínűleg minden 6 éven aluli gyerek elképzelte, hogy a színes szalagok alatt átsétálva egy varázslatos világ vár rá. Bár lehet, hogy nem ez a legpraktikusabb megoldás, ha ajtó nélkül szeretnéd leválasztani a konyhát egy másik helyiségtől, még mindig nagyon olcsó, látványos és nosztalgikus is!

Ó, azok a fakó pilleszékek!

Ha van olyan háztartási elem, amely egy régi konyhából sem hiányozhatott, az a pilleszék. Gyorsan elő lehetett venni, ha egy váratlanul betoppant vendéget akartunk leültetni, használhattuk kisasztalnak, és gyerekként is imádtuk megmászni.

A pilleszékek ma is feldobják az otthont (forrás: formablog.hu)

A jobb állapotban megörökölt pilleszékek még hasznunkra válhatnak akár a konyhában, akár otthonunk más helyiségeiben is.


Ezek a lakberendezési tippek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek