5 tutibiztos tipp, hogy ne spricceljen rád az olaj hússütés közben

Szívesen kisütnél gyorsan pár csirkemellcsíkot vagy szűzérmét, de attól rettegsz, hogy a serpenyőben fortyogó olaj ráspriccel a csupasz karodra? Íme néhány megoldás, amivel elkerülheted az apró, de bosszantó konyhai balesetet.

A húsok serpenyőben való sütése bár gyorsan kivitelezhető, van egy problémaforrás, amit csak nagyon nehezen lehet kikerülni, ez pedig nem más, mint a forró, fröcsögő olaj. Hiába igyekszel éppen csak annyira felmelegíteni az olajat, hogy abban szépen, csendben süljön a készülő étel, az olaj, mint egy kiszámíthatatlan tűzhányó, a szélrózsa minden irányába elkezd fröcskölni.

Vajon milyen trükkökkel védekeznek a profik az olajspriccelés ellen? Nézzünk pár hasznos megoldást!

1. A jól választott edény csodákra képes

Akár bő olajban sütünk ki rántott húst, akár csak kevés olajban pirítunk zöldséget vagy csirkemellet, érdemes magasabb falú edényt választanunk, ezzel ugyanis elkerülhetjük, hogy a kifröccsenő olaj éppen a mi kezünkön vagy főzőlapunkon landoljunk (Ó, de bosszantó hosszú percekig takarítani az olaj áztatta főzőlapot!)

2. Só

Ki gondolná, hogy a legalapvetőbb konyhai alapanyag segíthet meggátolni az olajfröcskölést? Mielőtt az olajat felraknád a tűzre, szórj bele egy csipetnyi sót. A só segít némi nedvességet felszívni a húsból és a zöldségekből is.

3. Alapos törölgetés

Amennyire csak lehet, sütés előtt próbáljuk meg áttörölni a húsokat és a zöldségeket egy konyhai papírtörlővel. Minél kevesebb nedvesség marad a húson, annál több eséllyel lesz biztonságos és fröccsenésmentes a sütés.

4. Az a bizonyos fröccsenésgátló

Fröccsenésgátlóból legalább kettő legyen otthon

A pillekönnyű, sűrűn szőtt fröccsenésgátló valóban nagy segítségünkre válhat sütés közben, érdemes azonban több méretet is tartani belőle otthon, hogy a kisebb és nagyobb szájú edényeknél is védelmet nyújtson a fedő.

5. Süsd meg duplán

Ez a módszer főleg a koreai konyhában elterjedt, a lényege pedig, hogy a húst kétszer sütik meg: első körben lassabban, alacsony hőfokon, aztán pedig - kevés pihentetés és az olaj lecsepegtetése/leitatása után - magas hőfokon sütik készre a húst.

Ezt a megoldást főleg a rántott ételeknél egyszerű kivitelezni: először érdemes 150°C-on aranybarnára sütni az ételt, majd második körben kicsit magasabbra, nagyjából 180°C-ra hevíteni az olajat, és abban sütni a húsokat addig, amíg azok készre nem sülnek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Főzni vagy éppen sütni készülsz? Ezek a tippek is segíthetnek!

Forrásaink voltak.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek