Királyi falatok reggelire

Próbáltatok már a régi mondás szerint étkezni? „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus?” Itt az ideje, hogy kipróbáljátok!

Nem csak a királyok kiváltsága

Dietetikusok sokáig vitatkoztak a fenti idézet jogosságán – van, aki szerint helyes, más szerint ez az egyenes út az elhízáshoz. A megoldás ebben az esetben is az arany középút. A kiadós reggeli ugyanis nemcsak hasznos, hanem szükséges is – de nem mindegy, hogy mit értünk kiadós alatt. Félreértés ne essék, nem azt jelenti, hogy együnk meg egy hattojásos rántottát, hagymával, kolbásszal, szalonnával és egy óriási szelet fehér kenyérrel. Azt jelenti, hogy azokat a lassan felszívódó tápanyagokat, amelyek egész nap ellátnak minket energiával, már reggel elfogyasztjuk.

Mi legyen a kiadós, de egészséges reggeli?

Először is, próbáljunk meg leülni reggelizni. A sebtében, buszon, autóban, séta közben bekapott falatok nem adnak olyan lendületet, mint a nyugalomban elfogyasztott reggeli. Ha ragaszkodunk a szendvicshez – együk azt,

  • de teljes kiőrlésű vagy rozslisztből készült pékárut, sovány felvágottal: érlelt, szárított sonkával, sovány sajttal, friss zöldségekkel;
  • még jobb, ha valamilyen saját készítésű krémmel dobjuk fel a kenyérszeleteket!

Aki inkább müzlit szeretne ropogtatni, az is jobban jár, ha maga keveri össze, és nem a készen kapható, cukros verziót fogyasztja:

  • tejjel, joghurttal vagy gyümölcslével, néhány maggal, aszalt gyümölccsel tökéletes napinditó.

A kiadós reggeli nem aztért fontos, hogy moccanni se bírjunk, hanem hogy délelőtt 10-kor ne essünk neki farkas éhesen a nassolni valóknak.

Még több reggeli recept itt >>

Mozogjunk egy kicsit reggelente

Elég napi fél óra mozgás, és sokkal jobban indul a nap. Ha végképp nem jut idő a reggeli tornára, menjünk a munkába biciklivel vagy csak szálljunk le két megállóval korábban, és sétáljunk be a munkahelyünkre. A reggel végzett tornagyakorlatok beindítják a vérkeringést, megindítják az anyagcserét és feltöltenek energiával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek