Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kiderült: nem is a reggeli a nap legfontosabb étkezése

Eddig mindenhonnan azt hallhattuk, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, azonban a tudósok szerint kicsit összetettebb a kérdés, mint azt eddig gondoltuk. 

Rengeteg olyan írást lehet olvasni, amiben szakértők a reggeli fontosságára hívják fel a figyelmet. Egyesek szerint produktívabbak lehetünk napközben, illetve kevésbé kívánunk meg mindenféle felesleges finomságot, ha reggelizünk, másik szerint pedig segíti az anyagcsere felpörgetését, ezáltal beindítja a fogyást. Ezt igazolja egy 2013-as kutatás is: azok a nők, akik 700 kalóriát ettek reggelire, és 200 kalóriát fogyasztottak ebédre, többet fogytak, mint akik fordítva.

A The Healthy-ben megszólaló dietetikusok szerint viszont nincs garancia arra, hogy a reggeli segíti a fogyásban, ahogy arra sincs, hogy hátráltatná azt. Szerintük ugyanis sokkal valószínűbb az, hogy a reggeli fontossága egyénenként változik. Vannak ugyanis olyan emberek, akik egy kihagyott reggeli után ebédnél mindent befalnak, mások azonban észre sem veszik, ha kimarad a nap első étkezése, és nem esznek amiatt többet.

Ilyen az egészséges reggeli

A szakértők szerint nem azon kéne vitatkozni, hogy reggelizzünk vagy ne, hanem inkább arról kéne többet beszélni, mit is fogyasszunk ébredés után. Indítsuk a napot „jó” zsírok, összetett szénhidrátok és fehérje bevitelével. Bár sokak szerint egy muffin, egy tálka gabonapehely vagy egy szendvics tökéletesen megteszi, nincs igazuk.

Lehetőleg kerüljük a finomított szénhidrátokat, mert bár ezek segíthetnek gyorsan energiához jutni, de ugyanolyan gyorsan le is merülünk, ráadásul sokkal előbb leszünk éhesek.

A „jó” zsírok, összetett szénhidrátok és a fehérje hármasa viszont stabilizálhatja energiaszintünket, sőt, egy kis extra protein hozzáadása hosszabb ideig tartó jóllakottságérzést is eredményezhet. Remek ötlet lehet tehát tojást, görög joghurtot, dióféléket, mogyoróvajat, valamint rostban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani.

Ezeket olvastad már? 

via 

Címlapkép: https://humanizingthevacuum.wordpress.com/

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!