Szóval ti tudjátok, milyen egy igazi kontinentális reggeli? És a masszív, zsíros angol? És hogy a kettőből hogy lett a megoldás egy elegáns croissant?
Mi jut eszetekbe, ha a hotelek reggelijére gondoltok? Manapság nyilván - sajnos - egyből a wellness hotelekre gondolunk, ha elhagyja szánkat a hotel szó, de reggeli szempontjából ez most nem is baj. A válasz: a kontinentális reggeli.
Általában kicsit már kiszáradt, nem éppen minőségipéksütemény (zsömle, croissant, kenyérfélék), lekvár, minivaj/margarin, narancslé, kávé, gyümölcs, müzli.
Azok, akik vastag, édes, szirupos palacsintákra, óriás tojásételekre, húsos fogásokra vagy egy húzós-zsíros angol reggelire vágynak, a kontinentális reggeli leginkább szitokszó.
De nem mindig volt ilyen a reggeli. Meg amúgy is...
A 19. század elején Amerikában egy átlagos család reggelije nagyobb mennyiségű húst, tojást, halat, müzlit, vajat, dzsemet, pékárut, süteményeket, juharszirupot foglalt magába. A húson belül is kiemelnénk a sonkaféléket, a bacont és a kolbászt. Szerénytelen.
A masszív reggelinek pedig egy oka volt: a kétkezi munkából, mezőgazdaságból élő farmereknek kellett az energia. Később, az iparosodás-urbanizálódás miatt a 19. század vége fele a lakosság nagy része városokba költözött, kialakult a középosztály, akik egész egyszerűen elhagyták a kemény fizikai munkát, így az igen intenzív kalóriabevitelt is.
{ CKÉP = 207782, 6 }
Azok a finom európaiak...
Plusz egy ok, ami miatt az étkezési szokások változtak: a betelepülő európaiak egész más ízlésvilágot hoztak magukkal.
Míg a britek ragaszkodtak nehéz, súlyosan zsírosra sült kolbászukhoz tojással, sült krumplival, esetleg véres hurkával, babbal, pirítóssal, addig az európaiak, azon belül is főleg afranciák lágyítottak a dolgon: itt elegáns croissant, jam, gyümölcs, narancslé, kávé került az asztalra. A britek és az amerikaiak pedig fokozatosan rászoktak a könnyített, kifinomultabb, elegánsabb napkezdésre.
Tulajdonképpen erre az időszakra, cirka 1855 környékére tehető, hogy az utóbbi reggelitípust kontinentálisként aposztrofálja az angolszász köznyelv - a Közép-Európából érkező (leginkább franciákra) utalva.
Ugyanekkor kezdtek az amerikai hotelek (és később a legtöbb nemzetközi hotel is) a franciákéhoz hasonló sablon ingyenreggelikkel kedveskedni az USA-ba érkező vendégeknek - akik leginkább európaiak voltak. Olcsó és praktikus választás volt ez: egyszerűbb tárolni 3 tál croissant-t és 2 ibrik narancslevet előrecsomagolt lekvárral, vajjal, mint komoly, meleg ételekkel szolgálni, plusz PR-fogásként is kedvező volt a szobák árába foglalni a reggelit.
Szóval ha legközelebb kontinentális reggelin nyammogsz, most majd tudod, hogy miért hívják így.
Ez a tortácska csak akkor lesz gluténmentes, ha olyan zabpelyhet (vagy zabpehelylisztet) használunk, melynek csomagolásán fel van tüntetve, hogy "gluténmentes".
Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.
A kutatások azt sugallják: az emberi test hőtermelése és szabályozása az ipari forradalom óta elmozdult. Az, hogy ma jobban élünk, tisztább környezetben, kevesebb fertőzéssel és kényelmesebb körülmények között, befolyásolja a testhőnket is.
Karácsony táján minden akció duplán számít, ilyenkor ugyanis hatványozódnak a kiadásaink. Ezt meglovagolva a boltok, diszkontláncok hatalmas leárazásokkal várják a vevőket. Ezúttal az ALDI trappistaakciójára figyeltünk fel.
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Sokan előnyben részesítik a sós rágcsálnivalókat. Én is így vagyok ezzel, mindig a sósat részesítem előnyben. Noha azért eszem édességet is!! Ez a fajta tészta egy dobozba téve, ...
Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...