A szénhidrát nem ellenség!

Jó szénhidrát? Rossz szénhidrát? Segítünk eligazodni!

Az utóbbi években rájár a rúd a szénhidrátokra, sokfelől halljuk, hogy károsak, sokan gondolják, hogy teljesen el kell hagyni az étrendünkből őket, hogy egészségesek lehessünk. Azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy érdemes különbséget tenni a szénhidrátok között is.

Személy szerint nem igazán szeretem a „jó" illetve a „rossz" bélyegeket biggyeszteni a szénhidrátokra, bár gyakran találkozhatunk ezekkel a jelzőkkel. Étrendi jelentőségük szempontjából inkább szerkezetük alapján különböztetjük meg őket. E szerint a legegyszerűbben az alábbi két csoportba sorolhatjuk őket:

  • Egyszerű (gyorsan felszívódó) szénhidrátok például a szőlőcukor (glükóz), a gyümölcscukor (fruktóz), illetve a két cukorból álló vegyületek, mint pl. a kristálycukor (szacharóz), a tejcukor (laktóz) stb.

  • Összetett (lassan felszívódó) szénhidrátok azok a vegyületek, amelyek sok egyszerű szénhidrátból épülnek fel, ilyen pl. a gabonaszemekben, a kukoricában, a burgonyában található keményítő.

Ennek a kémiai szerkezetbeli különbségnek a jelentősége, hogy befolyásolja az adott szénhidrát felszívódásának sebességét, így a vércukorszint emelkedésének sebességét is. Az összetett szénhidrátok lassabban szívódnak fel, különösen, ha egyidejűleg élelmi rostot is fogyasztunk - mint pl. a teljes kiőrlésű gabonák, a barna rizs, a zöldségek esetében. A lassabb felszívódás élettanilag kedvezőbb, mivel kiegyensúlyozottabb vércukorszintet eredményez, ami segít az inzulinrezisztencia, a metabolikus szindróma és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne fogyasszunk egyszerű szénhidrátokat tartalmazó gyümölcsöket vagy tejtermékeket, hiszen ezek kitűnő vitamin, ásványi anyag, fehérje és kalcium források. Inkább arra ügyeljünk, hogy a cukron kívül más, a szervezet számára hasznos tápanyagot jellemzően nem tartalmazó alapanyagok - pl. magas hozzáadott cukor tartalmú üdítőitalok, péksütemények, cukorkák és édességek - ne szerepeljenek rendszeresen az étrendünkben.

A szénhidrátok fontos tápanyagok, hiszen szervezetünk legfőbb energiaforrásai. Az étrendből őket elhagyni nem szükséges, sőt én nem is ajánlanám, még fogyókúrában sem. Fordítsunk inkább figyelmet arra, hogy az étrendünkben az összetett szénhidrátok kapják a főszerepet, és csökkentsük az egyszerű szénhidrátot tartalmazó alapanyagok fogyasztását!

A szénhidrátok szerepének megértésére készítettük olvasóink számára az alábbi ábrát, reméljük, hasznukra válik!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!