Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Az Instragram jobban rombolja a nők önértékelését, mint a Facebook

Miért hatnak ránk erősebben a képmegosztó site-ok, mint a többi közösségi médiafelület? Erre próbálunk most válaszolni! 

Csupán napi hét perc az Instagramon már jelentősen képes rombolni a fiatal nők önértékelését. Ezt a Northwestern Egyetem kutatása állítja, mely összehasonlította az Instagramon illetve a Facebook-on való nézelődés káros hatásait.

Az Instagram, mivel elsősorban képek megosztására szolgál, és ezek alapján a nők összehasonlítják magukat azokkal, akiket követnek, veszélyes terep: többet gondolkodnak a kinézetükön, többször hasonlítják azt össze másokéval, rosszabbul érzik magukat a külsejük miatt, és több negatív érzelemről számolnak be, mint Facebookozó társaik – ezt a kutatás is alátámasztotta.

Az Instragram és a Facebook használatában jelentős különbségeket lehetett felfedezni: az Instán elsősorban embereket és testeket látunk, míg a Facebookon inkább olyan fotókat, melyeken nemcsak emberek szerepelnek, hanem állatok, tájképek, épületek stb.

Emellett a Facebookon a nők nem csupán nézelődnek, hanem kommenteket olvasnak, sőt kommentelnek is, azaz addig sincs alkalmuk mással összehasonlítani magukat, így a testükkel való elégedettségük nem csökken. Az Instagram többnyire beállított, számos filterrel és egyéb eszközzel megdolgozott képeinek vizsgálata után a nők viszont rosszul érzik magukat a bőrükben, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan tisztában vannak vele, hogy a Instagramon található képek legnagyobb részének semmilyen köze nincs a valósághoz.

A tanulmány voltaképpeni eredménye, mellyel érdemes tisztában lenni, az az, hogy hiába tudjuk, hogy mindenki módosítja a képeit, ha más embereket nézünk, akik vonzóak, magunkat kevésbé fogjuk vonzónak látni. Annak, akinek nem igazán jó a viszonya a testével, azt javasolja a Psychology Today szerzője, hogy ne kövessen olyan fiókokat, amelyek tele vannak szelfikkel és beállított képekkel, hanem próbálja meg az érdeklődését más irányba terelni, hiszen az Instagram nem csupán pózoló, tökéletes testekkel van benépesítve.

Ezeket olvastad már? 

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!