Álmaid kevert sütije szederrel bujálkodik a krémes takaró alatt

A kevert sütemények tárháza végtelen, megannyi ízben, megannyi gyümölccsel és megannyi krémmel elkészíthetjük őket. Mi most a szederre és a fehér csokis krémre voksoltunk, mert őszintén, nem tudtunk neki ellenállni.

Kevert süteményt az év bármelyik szakában süthetünk, mégis a nyár és a kora ősz adja erre a tevékenységre a legszebb lehetőségeket. Az ilyenkor szezonális gyümölcsökkel teletömhetjük azt a piskótát, és ha bátrak vagyunk, akár több rétegben is gyümölcsössé tehetjük a kevert süteményünket. Aztán már csak egy jó adag krém kell a tetejére, és indulhat is az álmodozás. Érkezik egy zseni recept, ami után szem nem marad szárazon.

A szedres-fehércsokis kevert süti receptjét ITT találod!

Alap piskóta

A kevert sütemények csodája tényleg az, hogy csak összemókolunk pár alap hozzávalót, amiből aztán egy légies, mégis gazdag tészta sül ki. Ez a jelenlegi desszertünknél sincs máshogy: alig kell dolgozni a lehengerlő sikerért.

A masszába kerül tejföl is, amitől enyhén savanykás, egy kicsit komplex lesz a piskóta.

Ezen túl viszont tényleg nincs miről beszélni: liszt, cukor, tojás és vaj alapoz, vanília és friss citromhéj ízesít, a többi pedig már csak pár mozdulat.

Szedres álomlekvár

A csodás bogyós gyümölcs több helyen is megjelenik a süteményben. Ehhez először egy gyors lekvárt kell rittyentenünk belőle, ami pár perc alatt összeáll, és épp tökéletes kombinációja lesz a darabos és szószszerű állagnak.

A szedres-fehércsokis kevert süti receptjét ITT találod!

Ezt a szószt kell majd a nyers piskóta tetejére kanalaznunk, ilyen módon a sütőben lesz alkalma enyhén karamellizálódni. De a fő indok mégiscsak az, hogy a piskótát nem hagyhatjuk gyümölcsáldás nélkül.

A legkrémesebb csokis krém

Persze nem hagyjuk ennyiben a dolgot: a szedres piskótára egy mascarponés-fehércsokis krémet is kenünk, ami fantasztikusan kiegészíti majd a gyümölcs fanyarságát.

Az így megkoronázott desszert pedig további szederszeretetben részesül: a maradék lekvárt csorgathatjuk a tetejére (ha eddig a pontig nem faltuk fel az összeset). Így nyeri el a kevert sütemény végső, határozottan ellenállhatatlan alakját. Hát nem enni való?

Készítsünk szedres-fehércsokis kevert sütit!

Hozzávalók a szederszószhoz: 500 g szeder, 200 ml méz, 1 citromból nyert citromhéj, 3 db lapzselatin (beáztatva, kinyomkodva)

Hozzávalók a kevert sütihez: 150 g cukor, 50 g barna cukor, 200 db vaj, 4 db tojás, 200 g finomliszt, 1 teáskanál vaníliaaroma, 1 csipet só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál sütőpor, 1 citromból nyert citromhéj, 120 ml tejföl

Hozzávalók a krémhez: 200 g fehér csokoládé (2 tábla), 100 ek habtejszín, 500 g mascarpone, 1 csomag zselatinfix (opcionális)

A szederszósz elkészítéséhez tegyük a szedret, a mézet és a citromhéjat egy közepes méretű edénybe, majd forraljuk fel a keveréket.

Miután felforrt, burgonyanyomóval vagy villával törjük össze a szederszemeket. Folytassuk a főzést 5-8 percig, vagy amíg kissé besűrűsödik.

Adjuk hozzá a beáztatott, kinyomkodott zselatinlapokat és vegyük le a tűzről, majd hagyjuk kihűlni. Ahogy hűl, enyhén be is sűrűsödik.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra és béleljünk ki egy 38x26 centis sütőtálat sütőpapírral.
Egy nagy tálban keverjük habosra a tojásokat a kétféle cukorral. Csurgassuk hozzá az olvasztott vajat, majd szitáljuk bele a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Végül keverjük hozzá a vaníliát és a tejfölt is. Addig keverjük, amíg teljesen össze nem áll a tészta.

A szedres-fehércsokis kevert süti receptjét ITT találod!

Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe. Vegyük a szederszósz 1/3-át, és kanalazzunk a tésztára belőle kis adagokat, majd késsel enyhén forgassuk bele, össze-vissza, márványosra.

Süssük 30-35 percig, amíg a teteje éppen meg nem sül, és már nem lötyög a közepe. Vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A krém elkészítéséhez a fehércsokit és a habtejszínt olvasszuk össze mikróban. Hagyjuk hűlni, majd adjuk a mascarponéhoz és keverjük habosra vele. Ha nagyon híg lenne, keverjünk bele egy csomag instant zselatinfixet.

Tegyük hűtőbe, és hagyjuk állni, ez idő alatt a sütialap is megsül és kihűl. A süteményt gazdagon megkenjük a fehércsokis krémmel, majd kis kanállal kis halmokat adagolunk rá a megmaradt lekvárból, ezt követően pedig óvatosan forgassuk bele a krémbe, márványosra (mint a tésztánál), egy fém spatulával. Néhány óra dermedés után szeletelhetjük is.

A szedres-fehércsokis kevert süti receptjét ITT találod!

A szedres-fehércsokis kevert süti teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept, videó és fotók: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az izgalmas recepteket is érdemes kipróbálnod

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek