Két bújtatott ricottás tészta – ha te is szereted a túrót, ezeket kóstold meg!

Nem túró, de ugyanúgy használható bármire. A ricotta két megdicsőítő jelenlétét tárjuk most elétek: olasz tésztákba bújtatjuk, nem akárhogyan!

Aki a ricottát szereti, rossz ember nem lehet. Nem, ilyen mondás nincs, ne is keressétek, de komolyan fontolóra vehetnénk a megvalósítását. Most a spenóttal és a gombával alkotott párosait mutatjuk meg két fantasztikus olasz tésztakülönlegességben, egy ravioliban és egy gnocchiban.

Egyszerű spenótos-ricottás ravioli - recept itt!

A ricotta egy tejsavóból készült friss, kissé édeskés ízű olasz sajt. Tehén- és juhtejből is készítik, érettségi foka szerint lehet enyhébb vagy pikánsabb ízű. Nyilván a juhtejes változat még gazdagabb ízjegyeket hordoz. Olyan csodás olasz édességek alapanyaga, mint például a sfogliatelle és a cannoli. Utóbbival mérgezték meg a Keresztapa III. című film híres jelenetében az egyik maffiózót, az Eli Wallach által zseniálisan alakított Don Albertot a Palermói Teatro Massimo operaházban. A ricottát azonban nemcsak desszertekhez használják, hanem például tésztaszószokhoz, töltelékekhez is, és mi most mutatunk még egy szuper helyet, ahova remekül passzol, nézzétek!

Egyszerű spenótos-ricottás ravioli - receptet itt találsz!

RAVIOLI

Kezdjük a raviolival, erről már biztosan mindenki hallott, ha nem is kóstolta. Aki ódzkodik az otthoni tésztagyúrástól, kérem, ne tegye, tényleg nem nagy ügy. Ha nem lenne kéznél tésztakészítő gép, akkor nyújtófával is kisodorható a tésztája. Ennek egy előnye biztosan lesz: az aznapi házi tornánkon a kargyakorlatokra felmentést kaphatunk. A spenótos-ricottás töltelék sok olasz tésztában bizonyított, ebben is nagyszerű lesz. Ami a receptben még izgalmas, ami miatt tényleg elétek mertem hozakodni vele, az a pimaszul lezser “szósz”: színes koktélparadicsomok egy löttyenetnyi olívaolajon összemelegítve. Hát ez! Amikor idén nyáron egy sorrentoi étteremben megkóstoltam, teljesen megfogott. Tudtam azonnal, ennek a receptnek a Nosalty-n a helye.

A leírást nem kértem el, de nyolc napi ott vacsorázás alatt sikerült kiismernem a vendéglátóinkat és a szakács ízlését, fűszerezési technikáit, fogásaiban az egyszerűség, a tiszta ízek ragadtak meg. Amennyiben van lehetőségetek, piacon, kistermelőktől vegyetek paradicsomot, vagy valamilyen jó minőségű fajtát keressetek. Tényleg ezen van a hangsúly, a minőségen! A tulajdonosok maguk termelték a zöldségeket, szerintem minden nap beszélgettek is velük, és eszméletlen finomra érlelték őket a dél-olasz napon. Oké, talán nem volt olyan nehéz dolguk.

Ricottás gnocchi gombaszósszal - receptért ide kattints!

GNOCCHI

A másik hozott ételünk egy gnocchi, ami sokkal izgibb, mint az előző tészta, de természetesen ízlés dolga ezt eldönteni. Ebben nem minden gomba, ami annak látszik. Hiába úgy néz ki, mégsem ott kell keresni, ahol látjuk. Nagyon cseles ám! Olaszországi utunk alatt néha rágyógyultam a tévére – nekünk nincs otthon – , ahol értelemszerűen a főzős műsorokat kerestem. Láttam a fekete focacciától kezdve a orecchiette készítésig mindent, de leginkább ez a titkos gombás gnocchi fogott meg.

Ricottás gnocchi gombaszósszal - recept itt található!

A rejtély csak annyi, hogy a ricotta nem a szószba, hanem a burgonya helyére, a tésztába kerül, amit ebben az esetben nem kell átgörgeti a bordázott gnocchi-készítőn, hanem egy szűk lyukú tésztakinyomóval gombaformájúra alakítani. Ez a tészta emlékeztet a túróval készülő, édes stíriai metéltre - és ugyanolyan jó is. Ha olyat már ettetek, ezt is el fogjátok készíteni.

2 + 1 tipp még pluszba hozzá:

  • Húsimádóknak mehet egy kis pirított baconkockaszórás a tetejére!
  • Vegáknak pedig pirított gombaszeletek, és/vagy pirított piros kaliforniai paprikakockák.
  • +1 jó tanács: a friss borsszórás és a petrezselyem a gomba legjobb társai, ne hagyd le a tányérról ezeket sem!

Ezek is érdekelhetnek még:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek