A nokedli művészetét nem kell senkinek magyarázni: ezt az egyszerű, magyaros házi tésztát még a legkezdőbb háziasszonyok és -urak is galiba nélkül el tudják készíteni. Azonban épp az ilyen ételeknél fontos, hogy tényleg tisztában legyünk az alapokkal, a hozzávalók viselkedésével, hogy bármilyen körülmények közt tökéletes végeredménnyel zárhassuk a főzést. Nézzük hát a nokedli elkészítésének furfangjait, amelyekkel akár recept nélkül is menni fog majd a bekeverés, szaggatás és kifőzés.
Használj szobahőmérsékletű tojást
Nem kell sok különleges alapanyag a nokedlihez, azonban ezeknél is fontos, hogy odafigyeljünk a minőségre: használjunk friss tojást és lehetőleg valamilyen jobb lisztet. Amennyiben hűtőben tartjuk a tojásokat, a tészta bekeverése előtt pár órával tegyük ki őket a pultra, hogy felengedjenek.
A hideg tojást ugyanis nehezebb egységesen elkeverni, azonban miután felenged, ez nem okoz több gondot.
Kezdd a nedvessel
Érdemes előbb a tojást felverni egy nagyobb tálban, majd hígítás gyanánt (amennyiben élünk ezzel a lehetőséggel) a vizet is hozzáadni. Ha az egységes, nedves alapunk már megvan, akkor adagoljuk hozzá fokozatosan a lisztet.
Ez a keverési módszer két okból is előnyösebb: egyrészt csomómentes állagot érhetünk el, másrészt könnyebben alakíthatjuk a tészta állagát, főleg, ha pontos arányok nélkül dolgozunk.
Legyen kéznél a liszt
Egyszerűbb a túl híg masszához több lisztet hozzáadni, mint egy túl sűrűt további folyadékkal hígítani: kezdjünk ezért több tojással és vízzel, majd, ha úgy látjuk, sűrítsük a masszát még több liszttel.
Biztosítsd a tálat
Mivel a kellő állag eléréséhez agresszívabb, határozott keverés szükséges (hogy a masszában megerősödhessen a glutén), illetve azért is, mert mind a két kezünket szimultán kell majd használnunk, jobb és biztosabb is, ha fixáljuk a keverőtálunkat a pulton. Tegyünk alá egy nedves konyharuhát, papírtörlőt vagy kendőt.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos tippek és receptek a húsvéti ünnepkörre: