Kedvenc karácsonyi sütijeink

Sokan vagyunk, akik hetekig tervezik a karácsonyi menü különleges és nem mindennapi fogásait. De a nagy klasszikusok ilyenkor sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról!

Apróságok a dobozban

Az ünnepi aprósütik közül egyértelműen a mézeskalács a legnépszerűbb, bár az ishler és a linzer is dobogós helyen van.Nagy előnyük, hogy légmentesen lezért dobozban hetekig frissek maradnak, így jó előre elkészíthetjük őket. Így aztán akár céges buli, akár hirtelen vendégség, akár egy váratlan szabad este egy jó könyvvel és forralt borral szakad a nyakunkba, csak elő kell venni a csodadobozt, és élvezni a tartalmát. A mézes kalács alapvetően téli édesség, de a ishlert és linzert is ünnepivé varázsolhatjuk, ha a jól bevált receptünket felturbózzuk pár karácsonyi fűszerrel, esetleg narancs, vagy fügelekvárral.

A soklaposok kora

Karácsonykor a másik nagy kedvenc kísérősüti - vagyis ami nem a főszerepet játsza, de azért 3-4 fajta mindenképpen jelen van belőle - a soklapos. Lehet zserbó, flódni, mézes krémes, hatrakott, lényeg, hogy minél több lap rejtsen minél többféle krémet. Minden családnak megvan a maga kedvence, és titkos receptje, de akárcsak az aprósütiket, ezeket is karácsonyra lehet szabni néhány érdekes fűszerrel. Ezekben a sütikben közös, hogy minél többet állnak fogyasztás előtt, annál jobban összeérnek az ízek, puhul a tésztájunk, így érdemes őket az ünnep előtt pár nappal elkészíteni, és biztonágos helyre bújtatni a torkos családtagok elől!

Bejgli nélkül nincs karácsony!

Bejgli még ott is lenni szokott, ahol a menü egyáltalán nem hagyományos, sőt, megkockáztatom, hogy még azoknál a családoknál is előfordul, ahol egyáltalán nem is szeretik a bejglit. Nem muszáj a megszokott tölteléket fogyasztanunk, ha idegenkedünk a mákos, diós vagy gesztenyés tölteléktől, kipróbálhatjuk kókuszos krémmel, csokival, nutellával, vagy marcipánnal. Egyre kevesebben állnak már neki magukk készíteni, inkább boltban veszik meg, így ha mi magunk állunk neki, akár kiváló ajándék is lehet, hiszen a házi bejglinél nincs jobb!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.