Meglepő hozzávalótól lesz a kávé finomabb és egészségesebb

Az ősz kezdetével mindenki pumpkin spice latte lázban ég, pedig egy könnyebben beszerezhető alapanyag segítségével nemcsak hogy ősziesebbé tehetjük a finom, forró kávé ízét, de még a koleszterinünknek is kedvezhetünk.

Kávé nélkül sokak számára nincs reggel, egy erős fekete viszont nem csak azért lehet hasznunkra, mert megadja a kezdő löketet a naphoz, vagy mert felébreszt minket. Mindent egybevetve, a mértékletes kávéfogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár: segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében, a testsúly kezelésében, a depresszió kialakulási esélyének csökkentésében, valamint az agy és a szív támogatásában.

Ízesítsd a kávét egészséged érdekében!

Több olyan fűszer is van, amely használatát érdemes megfontolni, ha kávét készítünk:

  • a kurkuma a gyulladások csökkentésére, a fahéj az immunrendszered erősítésére jó
  • a maca nevű növény (mely kivonat formájában itthon is kapható) pedig az esszenciális aminosavak miatt lehet remek kiegészítője a kávénak.

Van azonban még egy finom, fűszeres alapanyag, amely izgalmas ízvilágot adhat a kávénak, ez pedig nem más, mint a gyömbér!

A gyömbérnek számos hihetetlen egészségügyi előnye van. A szuperélelmiszert régóta használják a hányinger és a reggeli rosszullét kezelésére, az emésztés elősegítésére, az influenza tüneteinek leküzdésére, a vércukorszint csökkentésére, sőt, még a menstruációs fájdalmak enyhítésére is.

Egyes tanulmányok szerint a gyömbér csökkenti a szervezetben az LDL vagyis a rossz koleszterinszintet. Sőt, a kávé és a gyömbér egy erős szabadgyökellenes duót alkot, mivel a kávé is jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz.

Nemcsak teába, kávéba is érdemes gyömbért tenni!

Ez talán megmagyarázza, miért adnak gyömbért a kávéhoz a világ számos országában. Az indiai Kerala államban például a chukku kappi nevű főzetet isszák, amely szárított gyömbérporból, feketeborsból és kávéból, valamint alkalmanként hozzáadott egyéb gyógynövényekből, magvakból és fűszerekből áll. A helyiek gyakran isszák influenza elleni házi gyógyszerként. A jemeni emberek a Qishr nevű italt szürcsölik, amelyet kávéhéjból, gyömbérből és cukorból főznek, és alkalmanként fahéjat is adnak hozzá.

A mashed.com cikke szerint, ha nem is készítünk reggelire chukku kappit vagy Qishr-t, a kávéhoz érdemes adni apóra vágott vagy frissen reszelt gyömbért. Használhatunk porállagú szárított gyömbért is, de érdemes tudni, hogy az nem fog jól feloldódni még a forró italban sem.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk