A Karib-tenger kalózitala

Mentazöld koktélruha, kihajtott gallérú hófehér ing és az óceán sós illata. Összecsendül két hosszú pohár, miközben a Nap a határtalan kékségbe önti aranyát.

Született június 4-én

1586. Miután meglepetésszerű támadással elfoglalta, kifosztotta és megsarcolta Santo Domingót és a mesésen gazdag Cartagenát (ma Kolumbia) a Királynő Kalóza, Sir Francis Drake flottájával és a zsákmánnyal a ködös Albion felé araszol a Karib-szigetek között, sarkában az üldöző spanyolokkal. A legénységet vérhas és skorbut gyötri, ezért egy ötfős egységet Kubánál partra küld beszerzendő az indiánok által használt gyógyító keverék őserdei összetevőit.

Csókol a Karib-tenger! >>

Az egészségügyi kommandó látogatásának tényét egy spanyol őrjárat öt nappal későbbi feljegyzése dokumentálja. Innen tudjuk a dátumot, a Nemzeti Emlékezés Napjáét, amelyen megszületett a mojito őse, amelynek összetevői az aguardiente de caňa (cukornádból készült tüzes víz, a rum nyers változata), a cukornádszirup, a friss citromlé és a menta voltak. Az ital az admirális tiszteletére az „El Draque”, azaz a „Sárkány” nevet kapta – így hívták, félték és gyűlölik azóta is Drake-et a spanyolok.

Nevét vagy a „mojo” nevű, citrusalapú kubai öntetről vagy a „mojadito”, vagyis „kicsit nedves” jelentésű szóról kapta, valamikor a 19. vagy a múlt században. Sok más ital mellett ez is a legnagyobb kedvence volt Hemingwaynek, erről árulkodik az idézet: „My mojito in La Bodeguita, Mydaiquiriin El Floridita”, sok más kocsma mellett ezek a havannai bárok is a törzshelyei voltak a világirodalom e két lábon járó itallapjának.

Daiquiri, a latin grog >>

A recept

A mojito egy kevert (nem rázott) ital, voltaképpen egy long drink. Az International Bartenders Association ekképpen adja meg a siker receptjét!

Hozzávalók

Collins pohárban készítjük, ami a kb. 3 dl-es, magas, egyenes pohár fedőneve. Elsőként alaplevet csinálunk: a citrus levét kinyomkodjuk a muddlerrel, azaz az alul rücskös fabottal, összekeverjük a cukorral és rátesszük a mentaleveleket, amelyeket szintén kissé megnyomkodunk, félig összetörünk. Keverünk egy-kettőt a keverőkanállal. Hozzáadjuk a rumot, a poharat tetszés szerinti kockajéggel töltjük. A jégkását szerintem kerüljük, bár gyakorta azzal adják, de az felvizezi az italt. Megint keverünk, felhúzunk a keverőkanállal, hogy a pohárban egyenletesen eloszoljanak a mentalevelek és a lime-darabok, majd szódát töltünk a tetejére. Mentával, lime-mal díszítjük.

Javallott extra: Pár csepp angostura! Az angostura-keserűcsepp dél-amerikai összetevők, gyógynövények és fűszerek és rum keveréke, a Dél svédcseppje. Néhány csepp a mojitóra kis fanyarságot ad az amúgy édes-savanyú mixtúrához, és jó.

Más mojitók

  • Vodkával: ha nincs rum
  • Dirty Mojito: nem fogják kitalálni, barna rummal
  • Mojito Royale: szóda helyett champagne-nyal vagy más, minőségi pezsgővel, habzóborral készítjük és pár csepp angosturát mindenképpen teszünk rá. Üt, mint a koronázási kard.
  • English Mojito: ginnel. Én biztos, hogy sohasem fogom kipróbálni, maximum, ha manchesteri vasmunkás legénybúcsúzók csapatába keveredve lábamnál fogva lógatva kényszerítenek, hogy igyak a másnap nősülő Wayne vagy Phil vagy Dave egészségére.

Italszeretettel:

Al

Az ital a budapesti The Barban készült, köszönjük Tüke Péter mixer segítségét!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek