Ez került az asztalra 100 évvel ezelőtt karácsonykor

Teljesen máshogyan nézett ki egy évszázaddal ezelőtt a karácsonyi menü. Mutatjuk, mik kerültek akkor az asztalra!

Hiszitek vagy nem, 100 évvel ezelőtt teljesen más volt egy klasszikus karácsonyi menü, mint az elmúlt években. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy régen sokkal nagyobb szerepet játszott a vallás. Emiatt fordulhatott elő, hogy ostyával kezdett a család, ezek után mézbe mártott fokhagymát, diót, almát és aszalt szilvát fogyasztottak.

Ezeknek az ételeknek különös jelentőséget tulajdonítottak: az almától a szépséget remélték, a diót egészségügyi jóslásra használták. Ezen kívül lencséből, borsóból, mákból és babból készült ételeket ettek, hiszen az apró szemű ételek mindig is a pénzbőséget szimbolizálták.

Máshol Európában

Franciák

Természetesen nemcsak nálunk változott sokat a karácsonyi menü, hanem a környező országokban is. Franciaországban a 20. század elején fésűkagyló, osztriga és füstölt lazac került az asztalra, ha meg tudta fizetni a család. A desszert egzotikus gyümölcsökből és aszalványokból állt, illetve csokoládéból.

Németek és olaszok

A németeknél a liba volt középpontban, amihez általában valamilyen krumplis köretet és káposztát tálaltak. A sütemények közül a mézeskalács és stollen volt a legnépszerűbb náluk. Az olaszok karácsonykor is hűek maradtak tésztaimádatukhoz, hiszen lasagne-t, bolognait, raviolit főztek, manapság azonban inkább hal, liba és kacsa kerül az ünnepi asztalukra.

Forrásaink voltak.


Még több karácsony:

Címlapról ajánljuk

További cikkek